Pesnici današnjice, glasovi sutrašnjice

S radošću sam prihvatila poziv da se priključim “Po(e)zerima”, školskoj sekciji mladih pesnika koja je, zajedno sa čitavom grupom vrednih i talentivanih umetnika XIV beogradske gimnazije, nastupila u Božidarcu na večeri poezije. Nastupali smo sa našim autorskim pesmama, izlazeći jedan po jedan da ih izrecitujemo u boemskoj atmosferi koju su već začinili naši mladi glumci (takođe učenici iste škole). Dodatni štimung davala je klavirska pratnja te smo ovim nastupom nastupom zadobili oduševljenje publike.


Naša dramska sekcija zapalila je publiku delom iz kabarea “ForEverGreen”. Mladi glumci su iznosili svoje tekstove sa srčanošću,  samopouzdanjem,  pevajući stihove poznatih pesama. Sala je bila ispunjena kompletnim uživanjem. Članovi recitatorske  sekcije u sklopu nastupa “Meci bez baruta”unosili su emociju u svaku reč i dovodili publiku od smeha do suza, recitujući raznolike pesme i domaćih i stranih savremenih autora koje su sami odabrali.

Veče su posebno začinili, na samom  kraju, naši već uveliko ostvareni srpski pesnici Marko Vesić,  Stefan Tićmi, Danilo Brakočević, Aleksa Krstić, Maša Seničić, a Radmila Petrović dodatno i svojim poetskim kazivanjem. I za kraj, pesnikinja i profesorka engleskog jezika Marija Dragnić očarala je svojim pesničkim performansom. Naravno, ovaj predivan skup umeća i talenata brojnih umetnika koji su svojim zalaganjem učinili da veče bude savršeno ne bi bilo moguće bez profesorki Marije Dragnić, Vesne Gvozdenac, Milice Živković i Sonje Beljić, iz XIV beogradske gimnazije na čelu sa direktorkom Marijom Miletić koja uvek svesrdno podržava ovakve nastupe,ovaj put uz podršku “Hartefakta”. Nadamo se da će ovaj glumačko-pesnički igrokaz preći u tradiciju. Učestvujte u svemu što radite punim srcem kao i mi u Božidarcu!

tekst i foto Tijana Hil