Svake godine 21.marta Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa smetnjama u razvoju Osmeh na dlanu iz Kruševca obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, jer od 35 članova koliko ima ovo udruženje, 18 imaju Daunov sindrom.

“Osobe sa Daunovim sindromom na 21. hromozomu imaju trizomiju, odnosno umesto dva imaju tri hromozoma, što utiče dalje na njihov život i život porodice, ali ne znači da taj višak hromozoma utiče na ljubav i osmeh koji šalju okolini, pa su zato ove godine naši članovi sa Daunovim sindromom učestvovali u Kragujevcu na obeležavanju ovog dana i poezijom Mike Antića širili ljubav. Na ovoj kulturnoj manifestaciji “Savršeni na malo drugačiji način” učestvovali su gradovi Beograd, Zaječar, Kruševac i domaćini iz Kragujevca. Svaki grad se pojedinačno predstavio kratkim muzičkim programom, skečom ili poezijom pred prepunom salom Dečijeg pozorišta Kragujevac. Iako se oscećala trema među učesnicima programa, gromoglasni aplauzi su im punili srca i nasmejani su silazili sa bine”, kaže Svetlana Ivanović iz ovog udruženja.

“Meni ne treba sažaljenje, meni treba samo malo pažnje i ljubavi, treba mi osmeh, prijateljska ruka i po neki nežan zagljaj, jer smo više slični nego što smo različiti. Sa ove manifestacije vratili smo se sa željom da svaki dan bude 21.mart, da živimo zajedno jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”, kaže jedan od učesnika manifestacije.

Foto: Osmeh na dlanu