Prevencija vršnjačkog nasilja: Mladi u akciji

Vršnjačko nasilje predstavlja ozbiljan problem koji pogađa mnoge mlade ljude širom sveta, a pogotovo je aktuelna u Srbiji poslednjih nedelja. U ovom tekstu ističemo važnost prevencije vršnjačkog nasilja i istražujemo inicijative koje mladi preduzimaju kako bi promovisali mir, toleranciju i inkluziju među vršnjacima i vršnjakinjama. Kroz svoju aktivnu ulogu, mladi postaju pokretači pozitivnih promena i gradioci/teljke bolje budućnosti.

Vršnjačko nasilje može imati dugotrajne negativne posledice po mentalno i emocionalno zdravlje mladih. Ophođenje kao što su verbalno zlostavljanje, fizički napadi, izolacija i sajberbuling mogu izazvati traume, anksioznost i depresiju kod žrtava. Takođe, svedoci vršnjačkog nasilja mogu osećati strah, nemoć i krivicu. Uprkos ovim izazovima, mladi širom sveta prepoznaju važnost prevencije vršnjačkog nasilja i preuzimaju aktivnu ulogu u stvaranju bezbednijeg i podržavajućeg okruženja.

Jedan od ključnih faktora u prevenciji vršnjačkog nasilja je edukacija. Mladi prepoznaju snagu znanja i informacija u borbi protiv nasilja. Škole i udruženja mladih i za mlade organizuju radionice, predavanja i kampanje koje podižu svest o vršnjačkom nasilju, njegovim posledicama i načinima prevencije. Kroz ove edukativne aktivnosti, mladi stiču razumevanje o tome kako da prepoznaju nasilje, kako da pomognu i da podrže svoje vršnjake i vršnjakinje.

Pored edukacije, mladi aktivisti i aktivistkinje se trude da kreiraju sigurno i inkluzivno okruženje u kojima se vršnjačko nasilje ne toleriše. Formiranje školskih grupa protiv nasilja, vršnjačkih edukacija ili grupa podrške je samo nekoliko primera inicijativa koje mladi mogu preduzeti u borbi za bolje društvo koje podržava sve pojedince i pojedinke u njemu. Na ovaj način mladi stvaraju sigurno okruženje u kojem se može otvoreno razgovarati o problemima, pružati podršku jedni drugima i tražiti pomoć. Takođe, mladi treba da se aktivno uključuju u razvoj antidiskriminacionih politika i programa u školama i lokalnoj zajednici kako bi se promovisala inkluzija i tolerancija.

Jedna od najmoćnijih alata koje mladi koriste u prevenciji vršnjačkog nasilja su društvene mreže. Mladi koriste ove platforme za širenje pozitivnih poruka, promovisanje prijateljstva, podrške i prihvatanja. Kampanja koju pokreću mladi iz opštine Paraćin, a u sklopu udruženja mladih Drenovački omladinski klub (DOK) odnosiće se i na temu vršnjačkog nasilja.

“Važno je naglasiti da su i roditelji, nastavnici i celokupna zajednica ključni partneri u prevenciji vršnjačkog nasilja i da samo podrška mladima od svojih vršnjaka i vršnjakinja nije dovoljna”, kaže Olivera Simić iz DOK-a

Otvoreni razgovori, podrška i saradnja između odraslih i mladih igraju važnu ulogu u stvaranju okruženja u kojem se nasilje ne toleriše. Zajednički napori da se promoviše tolerancija, inkluzija i empatija mogu stvoriti temelj za zdrave odnose među vršnjacima i vršnjakinjama.

Tekst je nastao kao deo mentorksog procesa sa mladima nakon treninga u sklopu projekta “Glas mladih” koji je podržan u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.