Kako se osmak Vukašin sprema za novi završni ispit

Vukašin Ivković, osmak Osnovne škole ,,Dositej Obradović” iz Ćićevca, učenik je generacije 2008/09, koja će po prvi put polagati novi oblik završnog ispita.

Do ove godine završni ispit  se polagao tako što su se radili testovi iz srpskog jezika i književnosti, matematike i kombinovanog testa. Kombinovani test je sadržao: fiziku, hemiju, geografiju, istoriju i biologiju. Od 2023. godine učenici 8. razreda polagaće završni ispit iz matematike, srpskog jezika i književnosti i iz izbornog predmeta. Učenici mogu birati između predmeta koji su pre ulazili u kombinovani test.

,,Od kada su uveli novi oblik završnog ispita osećam veliko olakšanje i mnogo manji pritisak”, kaže Vukašin.

Vukašin nam je objasnio da je razlog njegovog olakšanja to što umesto pet predmeta, koji su pre činili kombinovani test, učenici mogu da izaberu samo jedan i da njega polažu.

“Zalaganje i trud  nastavnika  da spreme njihove učenike za završni test se razlikuje. Neki ulažu dodatan trud da bi spremili svoje učenike, dok su neki nezainteresovani”, pojasnio nam je Vukašin.

Vukašin je odlučio da za izborni predmet izabere hemiju. Razlog njegove odluke je to što mu je tokom školovanja hemija bila predmet u kome se dobro snalazio. On je, takođe, odlučio da upiše prirodno-matematicki smer Gimnazije u Varvarinu.  ,,Želja mi je da upišem taj smer kako bih mogao da ispunim svoju želju da postanem nastavnik matematike”, otkrio nam je Vukašin.

Mana novog završnog ispita, smatra Vukašin, jeste u tome što je  pre u spremanju kombinovanog testa bilo potrebno samo osnovno znanje iz predmeta koji su obuhvatali kombinovani test. Sada učenici  taj jedan predmet koji izaberu spremaju mnogo opširnije.

Vukašin i ja vam želimo sve najbolje na predstojećem završnom ispitu.

tekst i foto Iva Miljković