Bezbednost mladih i prevencija vršnjačkog nasilja prioritetni cilj sistemske brige o mladima u Nišu

Udruženje mladih Okular iz Ćićevca i portal SE Serbia News iz Niša u sklopu projekta “Problem, promena, akcija” juče su u Media & reform centru u Nišu održali Konferenciju za medije kao završnu aktivnost devetomesečnog projekta u Nišu.

Na konferenciji su govorile: glavna i odgovorna urednica portala SE Serbia News Maja Kostić, predsednica Udruženja Okular iz Ćićevca Aleksandra Milutinović, zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović, direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić, pedagoškinja u službi za zaštitu dece i mladih Sanja Sretić ispred Centra za socijalni rad u Nišu i Lidija Tasić, mlada aktivistkinja i studentkinja master studija na Filozofskom fakultetu u Nišu.

“Nakon trodnevnog treninga koji se održao u Nišu u oktobru 2022. godine, mladi učesnici iz Niša, uključujući i mene, odlučili su da se bave problemom bezbednosti mladih u Nišu. U okviru ovog projekta imali smo tri akcije, gde je prva akcija bila sastanak sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović, gde smo razgovarali o tome čime želimo da se bavimo u ovom projektu. Druga akcija bila je sprovođenje ankete o bezbednosti mladih u Nišu, koje je sadržala neke osnovne socio-demografske podatke o ispitanicima/ama, kao i to kakvi su, zapravo njihovi stavovi o bezbednosti mladih u Nišu, gde se najmanje osećaju bezbedno i koje su najugroženije grupe. Treća akcija bio je dijalog sa Kabinetom gradonačelnice u Nišu, gde smo, takođe, zamenici izneli relevantne podatke iz istraživanja, a na kome su učestvovali predstavnici i predstavnice učeničkih parlamenata srednjih škola u Nišu, ali i fakulteta, studentskih organizacija, Kancelarije za mlade i civilnog sektora koji se bavi mladima. Mladi ljudi su na tom dijalogu taksativno navodili gde se u gradu osećaju najmanje bezbedno, poput zamračenih ulica npr., pa smo došli do zajedničkog zaključka gde je potrebno više osvetliti grad i gde treba pojačati policijske patrole, naročito uveče”, rekla je Lidija Tasić na konferenciji.

“Ako zaista govorimo da su mladi naša budućnost, onda moramo iza toga da stojimo, da čujemo mlade i da što veći broj mladih uključujemo u sve pore društvenog života. Vrlo je značajna saradnja sa civilnim sektorom i samo zajedno možemo da doprinesemo bezbednosti mladih i da radimo na tome da se strašan zločin u kojem je poginulo mnogo mladih nikada više našem društvu ne ponovi. Danas je sve učestalije i digitalno nasilje i volela bih da i o tome posebno govorimo na nekom zajedničkom događaju u budućnosti. Pozivam vas da opet na jesen organizujemo jedan dijalog sa mladima i da on postane tradicija, jer je od suštinskog značaja za sve ono što radimo, a tiče se mladih i njihove budućnosti”, dodala je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić govorila je o preventivnom radu ustanove na čijem je čelu. “Sigurna kuća sarađuje i sa Savetovalištem za studente, ali i sa Kancelarijom za mlade, svim srednjim školama i fakultetima, organizuje različite edukacije na temu prevencije, ali i prepoznavanja i reagovanja na partnersko nasilje. Ono što mogu da najavim je otvaranje Savetovališta za decu žrtve nasilja, koje će se baviti, pre svega, pružanjem terapeutskih vrsta usluga deci koja su imala iskustvo sa nasiljem, ali će pružati i savetodavnu uslugu roditeljima dece koja su pretpela nasilje. Savetovalište će imati i edukativnu ulogu, jer će se njegov ekspertski tim baviti i edukacijom dece na temu prevencije nasilja”, rekla je Sonja Šćekić.

Pedagoškinja Centra za socijalni rad u Nišu Sanja Sretić rekla je da njene kolege i ona aktivno rade na svim prijavama vršnjačkog nasilja u gradu, ali i na prevenciji. “Treba da promišljamo šta bismo to mogli da učinimo kako bi naša deca bila bezbednija i sigurnija. Centar za socijalni rad, budući da je uključen u brojne prijave vršnjačkog nasilja, sprovodi aktivnosti savetovanja, ali mora da postoji čitav kontinuitet savetovanja te dece i njihovih roditelja na promeni uverenja i stavova, na vraćanju empatije, koja nam nedostaje, a vrlo je važna”, istakla je Sanja Sretić.

Udruženje Okular iz Ćićevca, zajedno sa portalom SE Serbia News iz Niša, u poslednjih devet meseci radilo je na ovom projektu za mlade. U sklopu projekta organizovano je više akcija u Nišu i Ćićevcu, između ostalih i dijalog mladih sa donosiocima odluka. Portal SE Serbia News realizovao je više od 80 medijskih sadržaja vezanih za mlade u Nišu i Ćićevcu.

Foto: Media i reform centar Niš

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.