Verka iz Mijatovca reprezentativka Srbije u fudbalu

Verica Dimić je sedamnaestogodišnjakinja koja postiže neverovatne rezultate, balansira svojim školskim obavezama i ozbiljnim treninzima u ŽFK “Radnički” Niš. O njenim uspesima će se tek čuti, za sada njen najveći uspeh je, pored toga što je u timu reprezentacije Srbije, nagrada za najuspešniju sportistkinju Ćuprije u 2022. godini.

Većinu svoga vremena, kada nije u školi, provodi na terenu, to joj ne predstavlja problem zato što, kako ona kaže, na terenu je prazne glave, bez problema i sa posebnim osećajem sreće. Pokušala je da nam približi taj osećaj uporedivši ga sa onim što osetimo kada nas pogleda osoba koja nam se sviđa.

Nema posebnih priprema pred utakmicu pored treninga i odmora koji je za nju posebno bitan. Stvar koju je krenula da radi na početku svog treniranja i koja je vremenom postala tradicija je da se prekrsti pred izlazak na teren.

“Vera u sebe i ciljevi koje sam postavila jesu ono što me tera da idem napred. Imam veliku podršku, prvenstveno, svoje porodice, ali bih izdvojila i svoju razrednu koja je uvek imala toleranciju za mene i uvek mi izlazila u susret. Takođe, veoma sam zahvalna i svojim prijateljima koji su ponosni na mene i to mi daje još veću motivaciju da nastavim”, ističe Verica o svojoj podršci.

Prvi sport kojim se bavila bila je atletika, a od svoje desete godine krenula je da trenira fudbal.

“Moja sestra je trenirala fudbal i ja sam je stalno molila da odem sa njom na trening da bih videla kako je i kada sam prvi put izašla na teren i zaigrala, nikada nisam prestala”, priča Verica o početku njene ljubavi prema fudbalu.

Diskriminacija uvek postoji, posebno u nekim sferama koje su većinski ispunjene muškarcima, ali to ne sprečava Vericu da nastavi dalje. Ženski fudbal u Srbiji ima potencijala i u razvoju je.

“Sada nemam problema sa diskriminacijom jer su se već navikli na mene, svi me zovu Verka fudbalerka. U početku im je bilo čudno što žensko trenira fudbal, ali sada su samo ljubomorni jer je upravo žensko postiglo veći uspeh u muškom sportu“, zaključuje Verica pomalo šaljivo.

Verka je vatrena navijačica Crvene zvezde i želja joj je da igra za taj srpski tim.

Novinarke: Nevena Miletić i Janja Todorović

Foto: Jana Gavrilović i privatna arhiva

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.