DOK održao kreativni trening za mlade u Paraćinu

Prethodnog vikenda Drenovački omladinski klub  realizovao je u Paraćinu višednevni trening čije su teme bile kreativno pisanje, fotografija, aktivizam i društvene mreže. Trening je bio vođen od strane iskusnih aktivista i aktivistkinje. Dvadesetak mladih iz Paraćina je kroz različite zabavne i edukativne načine naučilo kako društvene mreže mogu i drugačije da budu korišćene.

“Ovo je prvi projekat na kome sam koordinatorka i bilo mi je važno da sve protekne u najboljem redu. Veliku podršku pružile su mi iskusnije kolege i koleginice iz našeg udruženja. Reakcije učesnika i učesnica bile su različite, ali su sve pozitivne, što je meni i našem timu veoma važno kao smernica da idemo u dobrom pravcu”, kaže Nevena Miletić, učenica Ekonomsko trgovinske škole.

Projekat “Glas mladih” nastao je kao ideja devojaka iz opštine Paraćin, koje su i same uključene u aktivnosti DOK-a, i koje su želele da spoje umetnost i aktivizam. U prilog ovome govori i činjenica da su naredni koraci nakon treninga – istraživanje među mladim Paraćincima i Paraćinkama o izazovima sa kojima se mladi suočavaju, a kroz fotografije i kreativno pisanje osmisliće kampanju za društvene mreže DOK-a i pokušaće da prenesu glas mladih i budu im podrška. Kao finalni događaj sledi izložba radova u Paraćinu – kampanja sa društvenih mreža u štampanom izdanju.

“Ovaj projekat veoma je značajan za naše udruženje, jer pre samo godinu i po dana osnovano i ima osobe sa malo ili nimalo prethodnog iskusva, koje žele da budu aktivne i pomognu svojim vršnjacima i vršnjakinjama da se lakše izbore sa izazovnim trenucima. Želimo da uključimo i zainteresujemo što više mladih, jer je nama starijima u aktivizmu doneo mnogo besplatnih putovanja, edukacija, poznanstava i zato želimo da i drugi mladi imaju iste prilike i mogućnosti kao i mi”, kaže Nikola Bogojević.

Mnogo truda je uloženo, ali trebaće mnogo više da bi Drenovački omladinski klub radio punim kapacitetima. Nedovoljna informisanost mladih, ali i roditelja iz Paraćina o pravim omladinskim udruženjima dodatno otežava ovaj proces što ne predstavlja problem već zadovljstvo da učine svoju opštinu malo atraktivnijom za život mladih kažu iz DOK-a.

Projekat “Glas mladih” podržan je u okviru programa ZIman-ov fond za mlade koji sprovodi Zaječarska inicijativa u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Foto: Okular

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.