Šta ako sam tužan/na ili se plašim?

Pre nekoliko dana mnogo mojih vršnjaka i vršnjakinja izgubilo je svoje živote u masovnim pucnjavama. Dvojica mojih ili tvojih vršnjaka pucala je na svoje drugove i drugarice, odnosno na decu i mlade osobe i oni nisu više živi ili su teško ranjeni. Ovo je ukratko ono što se desilo i to se po prvi put dešava u mojoj državi i mom gradu. Ja sam isto tužna i vrlo uplašena kao i ti.

Šta da radim?

Pričaj o tome šta se desilo. Podeli sa nekim kako se osećaš, plači. U redu je da sada ne možeš da budeš jak/a, to se od tebe ni ne očekuje i postoje trenuci gde niko ne može da bude miran i jak. Ovo je takav trenutak. Zagrli druga ili drugaricu i plačite zajedno. Kad se ispačete i ispričate, svoju tugu si podelio sa nekim.

Ostavi svoj telefon i kompjuter na nekoliko dana i druži se sa drugovima i drugaricama uživo. Zašto je ovo vrlo važno? U medijima ovih dana ima mnogo lažnih vesti, koje ne pomažu pravom informisanju njihovih čitalaca i gledalaca, već isključivo reklami tih medija. Na ovaj način, opet razgovorom, saosećanjem, razumevanjem problema i situacije u kojoj smo se svi našli, pomoći ćeš i sebi i svojim prijateljima i prijateljicama.

Ako ti se čini da nemaš sagovornika ili sagovornicu sa kim možeš da podeliš kako se osećaš, obrati se stručnjacima koji su tu da te saslušaju.

Dostupna pomoć:

  • NADEL – pozivom na broj 116 111, zakazivanje online savetovanja ili pisanjem putem chat box-a na sajtu Početna (116111.rs);
  • Svejeok.rs – zakazivanje online savetovanja ili pisanjem putem chat box-a na sajtu Sve je OK;
  • Institut za mentalno zdravlje – pozivom na 063/8681757 ili 063/8682217. Linije rade od 08-20h.
  • Klinika za psihijatriju UKCS pozivom na broj 066/8300854 i zakazivanjem seanse pozivom na 011/366-2124 i 063/310-723
  • Ministarstvo prosvete: 0800 200 201

Foto: Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.