Trudimo se da se mladima približimo kako bi u nama videli prvenstveno prijatelje

Kancelarija za mlade Aleksinac osnovana je 2008. godine i još od osnivanja aktivno radi sa mladima i često organizuje razne akcije i edukacije za mlade i za njih je otvorena u svakom trenutku. Od osnivanja ove Kancelarije koordinatori su uglavnom mladi ljudi koji mnogo lakše razumeju mlade vršnjake i vršnjakinje i njihove potrebe.

“Svaka mlada osoba, koja se našoj kancelariji obrati za bilo koju vrstu pomoći ili predloga saradnje, kod nas će naići na veliko razumevanje i od nas dobiti pomoć pri rešavanju problema ili veliku podršku za realizaciju neke akcije. Trudimo se da se mladima približimo maksimalno kako bi u nama videli prvenstveno prijatelje koji su tu za njih, kako bi njima bilo lakše da dođu do ostvarenja svojih ciljeva”, kaže Aleksandar Milenković, mladi koordinator Kancelarije za mlade Aleksinac.

Glas mladih u Aleksincu često se čuje, kako kažu iz njihove Kancelarije. Participacija mladih vrlo je važan i aktivan deo planiranja i evaluacije svih aktivnosti Kancelarije, od pisanja ideja i projekata do njihove realizacije.

“Nismo od onih koji će sesti i ispisati aktivnosti, bez da čujemo i druge predloge i sugestije. Tokom godine dođe do promena mnogih aktivnosti, iako planiramo jedno, a mladi procene da bi neka druga aktivnost bila bolja, dogovorom  usvojimo ono što je najbolje da se realizuje”, dodaje Aleksandar.

Kancelarija za mlade Aleksinac trudi se da često ima razne akcije i aktivnosti kako za mlade od 15 do 30 godina, tako i za sve ostale kojima je pomoć pri organizovanju akcije ili aktivnosti potrebna. Neke aktivnosti koje su se od osnivanja Kancelarije pokazale kao dobre i dalje se realizuju. Kao primer izdvajaju akciju dodele nagrade najboljim studentima na teritoriji opštine Aleksinac, kao i akciju koja je pokrenuta pre 3 godine, a to je akcija „Deda Mrazovo poštansko sanduče“, gde najmlađi stanovnici aleksinačke opštine ostavljaju pismo Deda Mrazu, a volonteri Kancelarije za mlade im kasnije dele paketiće u odelu Deda Mraza i patuljka.  

“Ovih dana priprema se dosta aktivnosti. Dobra zamisao akcije, koja je trebalo za vreme uskršnjih praznika da se organizuje, pod nazivom „Magična potraga – lov na uskršnja jaja“, odložena je zbog lošeg vremena, ali biće uskoro organizovana. Priprema se anketa za mlade o potrebama mladih, po pitanju raznih radionica i aktivnosti, kao i pitanje oko organizacije velikog koncerta na teritoriji naše opštine, o izboru izvođača ili benda”, najavljuju predstojeće aktivnosti iz Kancelarije za mlade Aleksinac.

U sredinama kao što je Aleksinac, svi se poznaju i nije teško ostvariti dobru saradnju. Aleksandar je radnik Opštinske uprave Aleksinac već pet godina i kaže da mu nije teško da sa donosiocima odluka popriča o potrebama mladih, kao i sa druge strane da popriča sa mladima, koji imaju neku inicijativu ili problem.

“Ono na šta smo posebno ponosni svakako su naši mladi, koji su u svakom trenutku pored nas. Imamo odličnu saradnju sa njima i iz godine u godinu se sve više uključuju u naš rad, prepoznaju nas kao dobre saradnike, što nam posebno znači“, zaključuje Aleksandar Milenković i poziva mlade i one koji se bave mladima na teritoriji opštine Aleksinac, ali i regiona i države, da svrate i upoznaju mladi tim Kancelarije za mlade, uvek spreman na saradnju za dobrobit mladih.

Foto: Kancelarija za mlade Aleksinac

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.