Šta je to ,,Ženska inicijativa“

Tim Ženske inicijative čine Jovana Mrdalj, Milica Sekulić i Jelena Mirić, studentkinje osnovnih i master studija na studijama srpske književnosti, sociologije i medijskih studija na Filozofskom fakultetu Univerzitetu u Novom Sadu. Kao članice Studentskog parlamenta, uz podršku fakulteta sprovele su anketu koja je ispitala potrebu studentkinja za besplatnim menstrualnim proizvodima na fakultetu gde su dobile potvrdan odgovor za pokretanje ove inicijative.

Nakon pandemije koja je umnogome uticala na kvalitet života, uvidele su potrebu za promenama u njihovoj lokalnoj zajednici, ali prvenstveno na fakultetu na kome su kao studentkinje provodile mnogo vremena. Svakodnevni stres, promene raspoloženja ili način života utiču na organizam, a samim tim i na menstrualni ciklus. Pored toga, veliki broj njihovih koleginica dolazi iz različitih gradova naše zemlje i regiona, što utiče na finansijsku stabilnost svake devojke. ,,Iz toga budi se želja za stvaranjem sigurnog prostora u kom će se svaka devojka osetiti sigurno, odakle god da dolazi i kakve god afinitete da ima. Ovaj projekat svakoj devojci može obezbediti lakše studiranje jer zna da će u svakom momentu pronaći svoj hitan higijenski menstrualni proizvod u toaletu fakulteta.“ , izjavljuju članice ,,Ženske inicijative“.

foto Sara Pantić

,,Pored stvaranja sigurnog prostora za koleginice na našem fakultetu, a sada i na fakultetima drugih Univerziteta, cilj Ženske inicijative je da kroz svoj rad i zalaganje utiče na uklanjanje menstrualnog siromaštva, pink taksi, stigme koja se veže za nju, kao i edukaciju devojčica, devojaka i žena o značenju datog termina. Menstrualno siromaštvo pored toga što podrazumeva nemogućnost kupovine menstrualnih proizvoda, ono podrazumeva i edukaciju o menstrualnom ciklusu, menstrualnoj higijeni, zdravlju ali i o reproduktivnom zdravlju svake žene o kom se treba brinuti od najranijeg perioda“, napominje tim Ženske inicijative.

Kroz dve godine aktivnog delovanja, Ženska inicijativa bila je deo raznih akcija, radionica, tribina, kreativnih kampanja a sve cilju sticanja i širenja znanja o menstrualnom siromaštvu i reproduktivnom zdravlju. ,,Ono što kao tim možemo izdvojiti jeste volonterski projekat „Šta nam teško“ na kom je naša ideja osvojila nagradu za jedan od dvanaest najboljih projekata u Republici Srbiji za 2021. godinu, učestvovanje na šestom Festivalu mentalnog zdravlja u Novom Sadu, trećem Autonomnom festivalu žena gde smo sprovele tribinu „Od E(ko) do Ž(ena)“, učestvovanje na prvom Novosadskom omladinskom festivalu u Novom Sadu.“ Na ono što su posebno ponosne članice Ženske inicijative jeste prva samostalna tribina pod nazivom „PINK FLAG-tribina o reproduktivnom zdravlju“. Organizovanjem edukativnih radionica i tribina tokom prethodne godine uticale su na destigmatizaciju menstruacije a za to zalaganje Beogradska otvorena škola uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj dodelila im je priznanje „Pokretači promena“ za prevazilaženje tabua u društvu.

Kako bi se ova inicijativa pokrenula, prvenstveno su dobile veliku podršku od njihovog matičnog fakulteta, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Važnost ove teme uvidele su organizacije poput OPENS- a, Pokret gorana Vojvodine, Kolping Srbije i po uzoru na ,,Žensku inicijativu“ uvele besplatne higijenske uloške u svoje prostorije. Pored ovih ogranizacija, značaj ideje uvidele su i srednja škola MC Vision Academy iz Novog Sada kao i Karlovačka gimnazija. „Naše koleginice sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu sada takođe mogu pronaći hitne higijenske uloške u toaletima na fakultetu. A od ove nedelje, ponosne smo što se našoj borbi protiv menstrualnog siromaštva pridružio i Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Zahvalne smo svim zaposlenima, studentkinjama i učenicama što utiču na institucije u kojima provode najviše vremena, a naročito institucije koje osluškuju potrebe žena. Nadamo se da će ova lista biti samo još duža, a devojke i žene sve sigurnije.“ , ističu članice ,,Ženske inicijative“.

Kroz edukativne radionice i rezultate njihovih anketa mogle su da zaključe da veliki broj mladih devojaka nije svestan značaja i brige o reproduktivnom zdravlju. ,,Nametnuti prioriteti uticali su na to da devojke zaborave na svoje urođene prioritete pa smo ponekad nailazile na komentare poput: „Želimo besplatne ispite, a ne besplatne uloške“. Ne zameramo, naprotiv, to nam je samo pokazatelj koliko još treba da se trudimo i radimo na edukaciji naših koleginica a naročito devojčica koje tek ulaze u adolescentski period.“, kažu naše sagovornice. Ipak, svakodnevno im stiže veliki broj poruka u kojima devojke ističu svoju zahvalnost ali i ukazuju poverenje jer smatraju da rade pravu stvar.

Ženska inicijativa kroz svoj rad utiče na prevazilaženje tabua u društvu ali i na osnaživanje žena i devojaka kroz edukaciju o bitnosti ove teme. Saradnja sa drugim fakultetima i školama samo donosi pozitivne rezultate, a one veruju da su tek na početku.

,,Održivost ove ideje se upravo vidi u širenju iste. Pored navedenih fakulteta, škola i organizacija, u procesu je uvođenje besplatnih higijenskih uložaka u neke nove toalete, a mi jedva čekamo da vas o tome i obavestimo. Zato, želimo da iskoristimo ovu priliku i pozovemo sve vaše čitateljke, ali i čitaoce da uvide značaj ove ideje i zajedno sa nama deluju na smanjenje menstrualnog siromaštva.“, poručuje tim ,,Ženske inicijative“.

Ukoliko imate još neka pitanja za članice Ženske inicijative, možete im se obrati ti putem mejla inicijativazenska@gmail.com, ili na instagram stranici @zenska_inicijativa. A za više informacija možete posetiti njihovu stranicu https://zenskainicijativa.rs/ .

piše Iva Miljković

cover foto privatna arhiva