Okular dobio dvorište naših snova uz pomoć NEXE Grupe

Udruženje Okular iz Ćićevca već godinama sprovodi besplatne inkluzivne aktivnosti za decu i mlade. U protekloj godini  realizovali su više od 100 aktivnosti za više od 1000 dece i mladih u 10 opština u Srbiji. Jedna od najsrećnijih i najlepših aktivnosti bilo je useljavanje u novi prostor u Ćićevcu. Zahvaljujući mnogim humanim ljudima uspeli su da naprave toplu Inkluzivnu kuću za decu i mlade. Uz pomoć različitih  donatora i humanih ljudi ukrasili su i obezbedili  mladim Okularcima i Okularkama adekvatan prostor za sve njihove aktivnosti.

Kako je Okularov mladi tim sve veći i veći, realizuju sve više različitih kreativnih i edukativnih aktivnosti, unutar prostora, ali i napolju. Vrlo često su u Inkluzivnom parku za decu i mlade, koji je Okularovom inicijativom pre nekoliko godina Unicef napravio u Ćićevcu, a krajem 2022. godine, zahvaljujući NEXE Grupi, uspeli su i da obezbede prostor kako bi u budućnosti sve aktivnosti realizovali i u svom dvorištu.

“Veliko hvala Nexe Grupi koja je donirala cement kojim smo izbetonirali naše dvorište i prilagodili potrebama mladih. Naše zidove ukrasila je Katarina Popović, mlada umetnica iz Beograda i studentkinja doktorskih studija slikarstva i primenjenih umetnosti. U tome su joj pomagali naši mladi korisnici i korisnice.”, kažu iz udruženja Okular.

“Jedva čekamo da dođe proleće, odnosno da se vreme prolepša kako bismo mogli naše aktivnosti da realizujemo u dvorištu koje ćemo zajedno sa našim korisnicima dekorisati. Jako nam je važno da svako ima jednake šanse i da ovo dvorište bude inkluzivno i prilagođeno svima. Naglašavam da smo prilagodili ulaze u našu kuću i da sada mladi sa invaliditetom mogu slobodno da joj pristupe”, kaže Anica Stamenković, programska koordinatorka udruženja.

Stefan Maksimović, administrativni asistent i koordinator projekata, navodi da Okular kao udruženje teži da stvori toplu inkluzivnu kuću za svu decu i mlade i da polako dolazi to vreme kada će, zahvaljujući svim humanim ljudima, moći da pruže tu toplinu svim učesnicima aktivnosti, zaposlenima, volonterima i aktivistima.

“Pošto je udruženje neprofitnog karaktera i vrlo je teško finansijski obezbediti nesmetano svakodnevno funkcionisanje, a još teže nabaviti nešto krupnije, poput cementa ili grejnih tela, svaka pomoć je dobro došla, pa pozivamo sve da budu društveno odgovorna kompanija, poput NEXE Grupe i drugih naših donatora, jer je možda baš njihov proizvod ili usluga nešto što mi ne možemo deci i mladima da obezbedimo.”, zaključuju iz udruženja Okular.