Istraživanje o bezbednosti mladih u Nišu

Mladi tim istraživača niškog tima udruženja za mlade Okular sproveo je u protekla dva meseca kratko istraživanje o bezbednosti mladih u javnom prostoru u gradu Nišu, kako bi sagledao situaciju u kojoj se nalaze mladi u riziku u ovom gradu, a zbog sve češćeg susretanja sa problemima mladih na ovu temu u medijima, sa vršnjačkim nasiljem, delikvencijom, kako uživo, tako i u onlajn svetu.

Istraživanje je početna aktivnost projekta “Problem, promena, akcija”, koje sprovodi Okular u Nišu i Ćićevcu, sa ciljem da poveća vidljivost teme mladih u ovim mestima i uključi što više mladih, naročito onih iz ranjivih grupa u proces donošenja odluka na lokalu, kako bi zajedno sa donosiocima odluka stvarali pravednije, inkluzivnije i demokratski orijentisano društvo u kojem će svaka mlada osoba imati jednake podsticajne prilike za rast i razvoj.

Pitali smo mlade koliko su bezbedni, gde se osećaju manje, a gde više bezbednim, koje su to grupe koje su pod većim rizikom, kako im pomoći i slično.

Studenti i studentkinje Pravnog i Filozofskog fakulteta u Nišu u utorak 13.12. 2022. uživo su popunjavali našu anketu, a za sve vas, koji imate od 15 do 30 godina i želite da učestvujete u našem istraživanju, koje nam je izuzetno značajno da bismo realno sagledali situaciju u kojoj se nalazite i da bismo adekvatno na nju reagovali, istraživanje možete naći na sledećem linku i potrebno vam je samo 5 minuta da ga popunite: link.

Posebnu zahvalnost dugujemo dekanatima oba fakulteta, kao i studentskim organizacijama Studentskoj Asocijaciji “MAAT” i ELSA Niš, koji su nam pomogli da više od 200 studenata ova dva fakulteta popuni ovo naše istraživanje.

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Foto: Okular