Međunarodni dan volontera obeležen u Edukativnom centru u Kruševcu

Edukativni centar – Kruševac je nizom programa i aktivnosti u ponedeljak 5. decembra obeležio Međunarodni dan volontera. Manifestacija je okupila mlade, predstavnike i predstavnice civilnog sektora iz cele Srbije, a dodeljene su i Unicefove godišnje nagrade za volontiranje najboljim volonterima i volonterkama. Jovana Janev iz Okulara jedna je od dobitnica ove nagrade.

Nagrađeni volonteri i volonterke

Program je počeo otvaranjem Volonterskog kutka u Kruševačkom pozorištu, usledio je svečani prijem u Mozaik sali gradskog zdanja, a od 14 sati u prostorijama Edukativnog centra – Kruševac realizovana je panel diskusija “Inovacije u volontiranju”. U nastavku, mladi su proslavili Dan volontera uz stand up, graffiti live act, muzički performans i lokalne DJ-eve.

Na panel diskusiji govorili su Tamara Todorović iz Connectinga iz Pančeva, Nemanja Glavinić iz Dostignuća mladih u Srbiji i Aleksandra Milutinović iz Okulara.

Tamara Todorović je govorila o uspešnom Youth4air programu Connectinga i o mladim ambasadorima volontiranja, koji su u svojim lokalnim zajednicama organizovali vršnjačke radionice i volonterske akcije u svojim gradovima.

Nemanja Glavinić iz Dostignuća mladih u Srbiji govorio je o značaju uloge volontera koji dolaze iz privrede. “Mi praktikujemo da na takmičenjima i na događajima uvek bude i neko iz privrede, da bi učenicima mentorsku podršku, pored nastavnika, pružali i ljudi koji dolaze iz struke. Najveći program koji implementiramo su učeničke kompanije. Ove godine smo obećali srednjoškolcima da će svaka učenička kompanija koja se osnuje dobiti svog volontera iz poslovne zajednice. U tome nam pomaže veliki broj i međunarodnih koorporacija koje posluju u Srbiji, ali i male lokalne kompanije.” – dodao je Glavinić.

panelisti

Aleksandra Milutinović iz Okulara govorila je o velikom uticaju Unicefove platforme za volontiranje Volonteri na mreži na poboljšanje organizovanja volontiranja u svom udruženju. “Jedno udruženje za mlade iz male sredine, kakvo je Okular, dobilo je više od 80 volontera iz cele naše zemlje u godinama pandemije i počelo da sprovodi svoje akcije i aktivnosti i na nacionalnom nivou. Odjednom smo imali volontere iz svih krajeva Srbije, a mnogi od njih su tu i danas i učestvuju u svim našim događajima, bilo da su uživo ili online” – istakla je Aleksandra.

Koliko je važno da mlada osoba volontira pitali smo dobitnice Unicefovog priznanja za najbolje volonterke na mreži u godini koja je na izmaku Maju Radojević iz Beograda i Ivanu Kaloper iz Novog Sada.

“Važno je volontirati zato što duboko verujem u inherentnu slobodu, dostojanstvo i ljubav za svako ljudsko biće koje postoji i volontiranje je prilika da kroz to prođemo svi” – kaže Maja za naš portal.

Mladi nisu toliko obavešteni o aktivnostima i prilikama za volontiranje. Nisu obavešteni ni koliko to može da im znači i misle da, pošto ne postoji materijalna korist, ne postoji ni razlog da volontiraju. Ne znaju da volontiranjem oni pomeraju granice za sebe i za zajednicu u kojoj žive” – ističe Ivana.

U saradnji sa Kruševačkim pozorištem, učesnici/e ovog događaja dobili su karte za neku od predstojećih predstava.

Solidarni volonterski pozdrav iz Kruševca.

Rad Okulara podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Foto: Edukativni centar, Valentina Antić i Okular