Produžimo život igračkama i sačuvajmo životnu sredinu – Elena Vučenić

Elena Vučenić je učenica 3. razreda gimnazije u Beogradu. Pored škole, ona se bavi jezicima, sportom, IT naukom, redovno učestvuje i organizuje humanitarne akcije, dok u slobodno vreme voli i da volontira.

,,Ideju za ovaj projekat dobila sam sasvim slučajno kada sam u garaži zgrade videla postavljene kante za reciklažu. Sam taj proces kruženja otpada me je podstakao da se zapitam šta to još možemo sakupiti i ubaciti u taj proces kruženja’’, objasnila nam je Elena.

Bez tima nije moguće uspeti, a Elena je timski igrač. „Đođe, Aleksandar, Lana i Ivana su moj tim. Svako je imao svoj udeo u sprovođenju ideje u delo. Đorđe i Aleksandar su se bavili odabirom destinacije, Lana finansijskim delom projekta, Ivana promotivnim materijalima. Zaista sam im zahvalna na podršci i pomoći koji su mi pruzili“, rekla nam je Elena.

Zahvaljujući organizaciji ,,Okular ‘’ Elena je dobila  informaciju za konkurs “Šta nam teško” koji se finansira od strane Ministarstva omladine i sporta, a čiji je cilj finansijska podrška projektima mladih širom Srbije. Nakon što je  dobila finansijsku podršku, počela je sa realizacijom projekta. Prva faza je bila odabir kutija u koje će se ubacivati igračke za donaciju. Druga faza je bila odobrenje od naselja – Beograd na vodi. Nakon što je sakupila sve što joj  je bilo potrebno, kutije je postavila na dogovorene destinacije. Zahvaljujući Beogradu na vodi, postavillene su  kutije u 6 stambenih objekata, i time su obuhvatili više od 1000 stanova ovog naselja. Uskoro će se akcija proširiti na još lokacija u Beogradu i Srbiji.

,,Glavni cilj je pomoći mališanima koji nemaju dovoljno igračaka, kao i mnogim vrtićima i domovima za nezbrinutu decu, koji nisu u mogućnosti da mališanima priušte nove igračke. Zatim, jedan od ciljeva je i podsticanje ljudi na dobro delo, kao i jednostavniji proces donacije. Svesni smo da je zagađenost otpadom danas veliki problem na planeti, s toga verujem da ćemo ovim projektom smanjiti broj igračaka koje se bacaju“, objasnila je Elena.

S obzirom na to da je projekat započet u skorije vreme, Elena i njen tim su iznenađeni količinom igračaka koju su sakupili (skoro jedan ceo kamion), što im daje motiv da nastave.

,,Što se tice igračaka, potrebno je da igračke budu očuvane – neoštećene i čiste. Veličina, oblik, boja igračke i slično nisu važni i svaka igračka je dobrodošla!“, kaže Elena.

Trenutno su u procesu odabira mesta gde će donirati sakupljen sadržaj, ali neki od predloga su Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, možda pojedini vrtići na teritoriji Beograda ili siromašne porodice.

,,Pri odabiru destinacije postavljanja kutija, bilo nam je važno da kutije budu pod video nadzorom, kao i nadzorom neke osobe. S toga smo se odlučili da kutije budu postavljene u stambenim objektima sa recepcijom, kako bi recepcionari pregledali igračke pre ubacivanja u kutije“, zaključuje Elena.

Dužina trajanja ove akcije je mesec dana po naselju, sto znači da se na svakih mesec dana menja lokacija kutija. Međutim, Elena i njen tim će se truditi da na svakih nekoliko meseci organizuju ponovno sakupljanje igračaka. ,,Zaista bi nam značilo ukoliko biste prepoznali potencijal naše ideje i učestvovali u ovom projektu“, prenela nam je Elena.

Ukoliko imate još neka pitanja za Elenu možete joj se javiti putem e-mail adrese bins4toys@gmail.com.

Piše: Iva Miljković

Tekst je nastao u okviru projekta “Podižem glas” koji podržava Rekonstrukcija ženski fond.