DOK obeležio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Drenovački omladinski klub (DOK) održavanjem uličnog performansa obeležio je Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima (30. jul) na centralnom gradskom trgu u Paraćinu. Mladi iz Drenovca i Paraćina slikovito su u performansu predstavili kako izgleda žrtva trgovine ljudima kojoj je oduzet pasoš nakon prelaska granice, kako izgledaju sumnjivi oglasi za posao i šta se mladima, najčešće devojkama, dešava ako ih neoprezno prihvate.

Najveće interesovanje okupljenih Paraćinaca izazvala je scena performansa u kojoj je predstavljena devojka koja je preživela trgovinu ljudima, ali ne ume da se uklopi u društvo ili je ono ne prihvata, sedi na klupici u parku i moli za milost prolaznika.

Iz DOK-a kažu da je ovo samo jedna od niza aktivnosti koje sprovode uz podršku Trag i OAK fondacije, a u okviru svog projekta “Ne cenkanju ljudskim životima”, a da su mladi Paraćinci i Paraćinke već prisustvovali treningu i radionicama na ovu temu.

„Veoma je bilo izazovno održati performans, koji je temeljno i dugo spreman zbog loših vremenskih uslova. Mi smo, sa smanjenim kapacitetima i usled sprečenosti svih mladih zbog nevremena da budu učesnici/ce, ipak održali performans, ali planiramo da ovaj događaj ponovimo tokom leta da bismo postigli još jači efekat sa cljem informisanja i skretanja pažnje na ovu važnu temu još većeg broja građana/ki“ – kaže Aleksandra Paunović, koordinatorka projekta.

Performans je završen puštanjem balona u vazduh, kojim je simbolično odata počast žrtvama trgovine ljudima i eksploatacije.