Stavovi mladih su nam važni

U-Report je platforma koja ima za cilj uključivanje mladih u donošenje odluka, kao i podizanje njihovog glasa. Na samoj platformi možemo pronaći i saznati šta to mladi misle i šta imaju da kažu na različite teme.

Tokom 2022. godine U-Reporterima su pristigle ankete o pravima i položaju migranata, o ratu i stanju u Ukrajini, obrazovnom sistemu, zaštiti životne sredine i mnoge druge.

Jedna od anketa bila je o vremenu koje mladi provode ispred ekrana i njihove (ne)zdrave navike.

Na osnovu ove ankete možemo videti da su mladi svesni toga da previše vremena ispred ekrana utiče na lošiju pažnju, sporije razvijanje i slabiji osećaj empatije. Takođe, mladima se ne dopada navika koju roditelji imaju a koja se odnosi na zabavljanje beba i dece mobilnim telefonom i drugim uređajima. 

42% mladih kaže da dosada kod dece utiče na razvoj njihovih kreativnih sposobnosti, maštu i radoznalost, a isti taj procenat mladih smatra da je 1-2 sata sasvim dovoljno iliti idealno da jedna mlada osoba provede pored ekrana.

U slobodno vreme, mladi pored komunikacije sa prijateljima online, slušaju muziku, kreiraju svoje digitalne sadržaje, igraju igrice, gledaju serije/filmove/klipove, dok se neki informišu.

Mladi se slažu sa činjenicom da vreme kraj ekrana utiče na smanjenje fizičke aktivnosti, ali mladi kažu da takođe utiče i na odnose sa porodicom, otuđivanje, ali i na psihičko zdravlje.

Ostale ankete, kao i mišljenja mladih u okviru njih možete pronaći na platformi U-Report Srbija. A ukoliko želite da postanete U-Reporter:

1.Pronađi U-Report Srbija na viberu

2.Ukucaj reč ,,KOMS”

3.POKRENI REGISTRACIJU?

✨Lokalna inicijativa udruženja Okular deo je projekta ’’Izražavanje potreba mladih jačanjem uloge i položaja predstavnika mladih’’, koji sprovodi Krovna organizacija mladih Srbije.