Svet reči – glas omladine iz provincije

Davne 2010. godine, u okviru programa Socijalna tranzicija, koji je podržao BCIF (Balkanski fond za lokalne inicijative), udruženje Svet reči iz Velike Plane dobija prostor na korišćenje od opštine i oprema ga po svojoj meri. Nalazi se u zgradi Centra za kulturu “Masuka” u Velikoj Plani. Trenutno sprovode različite aktivnosti za mlade, od organizovanja književnih večeri do realizovanja kampanja na teme medijske pismenosti, a uskoro kreću i realizaciju projekta “Imaš problem? Tu smo za tebe!”, koji se odnosi na zaštitu mentalnog zdravlja mladih iz šest opština, a podržalo ga je Ministarstvo omladine i sporta.

“Pošto sam po formalnom obrazovanju profesorka srpskog jezika i kniževnosti i radim u Gimnaziji, a od nedavno i u Tehničkoj školi, rad sa mladima je moj životni poziv od davne 1995. godine, a od 2000. godine i u civilnom društvu. Do 2008. sam vodila Centrić za devojke u okviru NVO “Žene u akciji”, čija sam jedna od osnivačica 1999.godine. Rad sa mladima na različitim projektima je ono što me pokreće i , iako već odavno nisam mlada, omladinski rad me održava u ovim vremenima jer i dalje smatram da su mladi pravi resurs, a da na njima ostaje budućnost. Zato smo mi tu da ih usmerimo i podržimo.” – kaže Jelena Zlatkova, predsednica udruženja.

Ovo udruženje za mlade, kao i sva udruženja u unutrašnjosti, imaju veliki problem sa migracijama mladih ljudi, koji odlaze u velike gradove u Srbiji kako bi se školovali i nikad se otuda ne vrate.

“Ako je u pitanju motivacija da ostanu u Velikoj Plani, tačnije, da se vrate nakon završenih studija, onda sam tu potpuno poražena. Dok su srednjoškolci/ke, stasaju u prave omladinske aktiviste, šaljem ih na razne treninge, razmene, konferencije…učestvuju u realizaciji aktivnosti…onda odu na studije i, tamo ostanu. Veliki broj njih nastavi da bude aktivan u mnogo većim beogradskim organizacijama civilnog cruštva, ali i u studentskim…To me posebno raduje i sve njih smatram svojom duhovnom decom. Mnogi su i u inostranstvu, neki su se uključili i tamo u različite organizacije… Drago mi je da sam sa svima u kontaktu” – dodaje Jelena.

Svet reči sluša glas mladih, a glas mladih iz provincije se vrlo daleko čuje, jer su to najčešće najvredniji, najhrabriji i najglasniji mladi!