Prvomajski uranak u blačkom kraju

Proleće je doba kada sve oživljava, oplemenjuje raskošnim bojama i miomirisima. To je i vreme kada se u ljudima budi neka nova nada i želja za promenom.

Prvi maj je upravo praznik koji simboliše borbu za promenom, za boljim vremenima. Na taj dan su se radnici izborili za svoja prava i mesto pod Suncem. Štrajkovima i buntom konačno su zaslužili da se i njima proleće ušunja u dom.

Danas se ovaj praznik slavi u vidu izleta sa porodicom i prijateljima. Savršeno mesto za odmor sa najbližima svakako jeste izletište u Popovi u topličkom kraju na nekoliko kilometara od Blaca. Ovo malo selo je pravi primer veličanstvene prirode. Kroz njega struje vode jedne planinske reke koja se uliva u Blatašnicu. Ova reka vijuga i prepliće se sa putem kroz gotovo čitavo selo. Na njoj je napravljena brana kroz koju polaze vodopadi, tanki slapovi vode koja izvire iz brane i raspršava se po muljevitom tlu. Brana pruža neverovatnu panoramu. Nalazi se pod okriljem šumskog zelenila, u kom su utkani pejzaži cveća koja izviruju kroz vlasi trave.

Šetnjom kroz ovo mesto osetićete kako sva gužva i buka gradskog života ostaju iza vas, i vi uranjete u jedan potpuno nov svet. Priroda Popove pravi je melem za umrone oči. Probudiće vam čula i gradsku vrevu zameniće cvrkutom ptica i žuborom reke.

Izletište pruža priliku za mirno i spokojno vreme sa najmilijima. U doba prvog maja ispunjen je smehom i veselim čavrljanjem porodica koja prave piknike u blizini brane odakle se pruža veličanstven pogled na reku.

U blačkom kraju se tradicijonalno dočekuje prvi maj u noći uoči praznika. Prijatelji se često okupe oko reke da provedu noć u prirodi željno iščekujući praznik. Okupljeni oko logorske vatre druže se, pevaju pesme i sviraju gitaru. Ako bi neko ih slučajno posmatrao sa strane, stekao bi utisak da gleda neku scenu iz filma, gde se mladi zajedno zabavljaju, premda je ovo samo jedan od starih običaja koji se vezuju za toplički kraj.

Prvi maj je vreme koje odiše nekom pozitivnom energijom koje samo proleće budi. Ovaj praznik savršena je prilika da provedemo kvalitetno vreme sa najbližima ali i da nas podseti koliko je važno boriti se za svoja prava i ljudskost.

Ukoliko još niste odlučili gde ćete provesti praznik, izletište u Popovi je odličan izbor.

piše Jovana Konatarević