Pesma među pesnicima – Književni susreti Gordana Brajević

Gordana Brajović, novinarka i književnica, rođena je u Subotincu kod Aleksinca. U zavičaju završila je osnovnu školu i gimnaziju, a svetsku književnost diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Po završenim studijama radila je kao novinar, a najveći deo svog radnog veka provela je kao reporter Večernjih novosti. Objavila je devet knjiga stihova i proze za decu.

Gordana Brajović

Zašto je ona važna? Posle njene smrti u Aleksincu je pokrenuta pesnička manifestacija sa imenom Gordane Brajović a s ciljem da se pokrenu mladi stvaraoci u različitim žanrovima pisanja. Do sada su u manifestaciji, pored dece iz Srbije, učestvovala i deca iz dijaspore. Književni susreti ove godine navršavaju četvrt veka postojanja, a za sve ovo vreme festival je velikom broju dece podario mnogo radosti i uspeha.

Festival posvećen književnici iz Aleksinca, upravo zbog toga što je posvećen deci, zaista je jedna plemenita manifestacija koja mladima pruža platformu da svoj talenat predstave i da njihov rad bude prepoznat. S obzirom na to da, kako vreme odmiče, deca sve više zaboravljaju na književnost, lepotu čitanja i pisanja, afirmisati ih da se time bave sa uživanjem izuzetno je pohvalno.

Gordana Brajović ostala je zauvek u srcima svih nas sugrađana, ali i svojih kolega. Dragan Lukić je za nju rekao da je “pesma među pesnicima”, dok je Dobrica Erić povodom dodele nagrade za životno delo napisao i pesmu o njoj, a ovo je samo jedna strofa te pesme, koja opisuje koliko su je svi voleli:

Još je nisu preboleli bivši dečaci u rodnom gradu,
a mi, što smo je krišom voleli, sada primamo njenu nagradu

Osim Dobrice Erića, svoje vitrine ovom nagradom popunili su između ostalih i Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović, Vlasta Cenić, Duško Trifunović, Mira Alečković. Ova imena, koja predstavljaju jedne od najplodonosnijih i najkvalitetnijih dečijih književnika pokazuju i značaj festivala, jer njihovo prisustvo i uvažavanje samog lika i dela Gordane Brajović ozbiljno podižu nivo.

Dvadesetpetogodišnji jubilej obeležava se ove godine, 10. maja u Centru za kulturu i umetnost Aleksinca. Program će se sastojati od svojevrsne retrospektie festivala, pominjaće se dosada nagrađeni književnici, a neki od njih će i prisustvovati dodeli nagrada. Postoje četiri kategorije vezane za mlade autore – mlađi i stariji osnovci, srednjoškolci i školski časopisi, a najbolji među njima biće nagrađeni. Osim osećaja prestiža i ispunjenosti, deci će ovo iskustvo značiti i kao vetar u leđa da nastave da, koristeći svoju maštu, sebi i čitaocima ulepšavaju živote prelepim književnim delima.

piše Đorđe Petrović

foto facebook stranica Književni susreti “Gordana Brajović” Aleksinac