Nemacki astronaut Matijas Maurer ka·e da se samo posle ·etnje svemirom tokom noci nekoliko puta trzao iz sna: "Bio je to veoma, veoma naporan dan, koji je zahtevao ogromnu mentalnu koncentraciju." (dpa - standardna prava upotrebe) Foto: NASA/ESA-M.Maurer/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

Astronaut Maurer u svemiru spava “kao beba” 

Nemački astronaut Matijas Maurer (Matthias) je na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), na 400 kilometara iznad Zemlje, više od pet meseci. Tokom misije, Maurer sa kolegama obavlja eksperimente, a prošlog meseca bio je i u otvorenom svemiru. Za dpa sada kaže da na MSS “spava kao beba.”

“Bez budilnika ili kolega koji me ujutru bude, ovde bih verovatno spavao beskrajno mnogo sati,” rekao je Maurer. 

“Možda u svemiru sanjam drugačije,” dodao je astronaut Evropske svemirske agencije, ali i rekao da u to nije baš siguran, pošto se ujutru obično ne seća svojih snova. 

Jedino sam se posle šetnje svemirom tokom noći nekoliko puta trzao iz sna. “Bio je to veoma, veoma naporan dan, koji je zahtevao ogromnu mentalnu koncentraciju,” prisetio se Maurer.

Tada su mu se u snu javljale misli poput: “O, ti se udaljavaš, sada ćeš pasti sa stanice i odlutaćeš daleko u svemir.” Ali kada sam se probudio, brzo sam shvatio da je sve u redu i nastavio da spavam.

Maurer (52) je na MSS sa trojicom američkih kolega iz NASA stigao 11. novembra prošle godine, i tamo treba da ostane do kraja aprila. On je dvanaesti Nemac u svemiru, a četvrti na MSS.