Šetnja beba u Stalaću

Udruženje „Vilin dom“ iz Ćićevca tradicionalno je juče organizovalo šetnju beba u Stalaću. Šetnja beba, dece i njihovih roditelja organizovana je na uskršnji ponedeljak, kako bi deci bilo posebno zanimljivo da se vide sa svojim drugovima i drugaricama, druže i zabavljaju na kreativan i nesvakidašnji način. Šetnja nije takmičarskog karaktera, već motivišućeg, želi da prenese poruku mladim ljudima da ostanu u svom rodnom selu, tu zasnuju porodicu i doprinesu poboljšanju lošeg populacionog trenda u državi.

Brojni donatori i prijatelji udruženja napravili su pravu čaroliju za bebe i decu u Stalaću. Bilo je mnogo pesme, igre, zabave, svakojakih zdravih đakonija za jelo, ali i slatkiša i mnogo balona, animatora i igračaka. Manifestacija je okupila više desetina beba, dece i njihovih roditelja, a u uskršnjem duhu, bilo je mnogo šarenih jaja, ali i veselja i podeljenih osmeha.

Udruženje „Vilin dom“ iz Ćićevca osnovano je 2015. godine na inicijativu Vesne Miladinović. Na ideju da osnuje ovo udruženje podstakle su je žene koje se bave istim poslom kao i ona, i sama volja za negovanjem tradicije i očuvanjem starih zanata. Udruženje se bavi negovanjem tradicije, očuvanjem domaće radinosti, izradom rukotvorina, organizovanjem događaja i brojnim aktivnostima na animiranju građana da učestvuju u propagiranju kulture, kao i negovanjem kulturnog nasleđa i nematerijalnog bogatstva našeg kraja.

Udruženje ima 15 članica, ali im se tokom organizovanja manifestacija i učestvovanja na takmičenjima priključuje i do 30 osoba. Njihov tim ne čine samo žene, već i mlade devojke i devojčice koje su zainteresovane da nauče da vezu i heklaju. Za izradu rukotvorina koriste tradicionalne tehnike kao što su vez, heklanje i pletenje. Najviše vole da izrađuju ručno rađene venčanice, kape,šalove ali i kreiranje tradicionalnih vezova na košuljama, peškirima, jastucima i sl.

Kao svoje najveće dostignuće, osim zlatnih medalja, diploma, zahvalnica i pehara, smatraju to što su mlade osobe zainteresovane da se priključe udruženju i što pokazuju zainteresovanost za njihov rad. Imaju i pehare za osvojena prva mesta za tradicionalnu srpsku pogaču i za repliku starog vezenog peškira u Knjaževcu, u Aleksincu pehar za očuvanje domaće radinosti, u Pančevu za izradu vezenog jastučeta, u Ražnju za jelo spremljeno u crepulji.

Omiljene aktivnosti koje sprovode su im modne revije od ručno rađenih odevnih predmeta i šetnje beba, koje tradicionalno organizuju u Stalaću.

Vesna Miladinović, osnivačica udruženja, mladima poručuje: „Nikada ne odustajte od očuvanja tradicije, bavite se ručnim radom jer to daje mogućnost za kreativnost i utiče na pozitivan stav o životu.“

piše Aleksandra Paunović