Youth4Air pokreće promene

“Youth4Air” projekat će trajati do maja meseca 2023. godine. Projekat realizuje organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva “Connecting” u partnerstvu sa Unicefom u Srbiji, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Projekat se sastoji od pažljivo osmišljenih aktivnosti:

  • Priprema i uspostavljanje “Mreže Youth4Air“
  • Kamp za Youth4Air vršnjačke edukatore
  • Razvoj Deklaracije o čistom vazduhu u Srbiji
  • Jednodnevna konferencija Youth4Air 1.0
  • Kamp za Youth4Air vršnjačke edukatore
  • Youth4Air događaji i volonterske kampanje
  • Jednodnevna konferencija Youth4Air 2.0

U prvoj aktivnosti “Youth4Air” projekta učestvovali su mladi iz 20 različitih gradova. Prva aktivnost, trening za vršnjačke edukatore, održana je u Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Jedni od učesnika bili su Katarina Pantelić i Jovica Petrović iz Osečine.

Uključila sam se u projekat jer verujem da možemo da poboljšamo kvalitet vazduha u Srbiji. Četvorodnevni kamp mi se jako svideo, upoznala sam divne ljude, proširila svoje znanje. Pre ovog kampa bila sam introvertna osoba. Sada prva prilazim ljudima, nemam više strah da priđem nekome, stekla sam samopouzdanje. Jedva čekam da održim radionice i da prenesem svoje znanje vršnjacima iz svoje lokalne zajednice.” – kaže Katarina.

Kada sam video da je tema čist vazduh, odmah sam se prijavio. Na kampu je bilo predivno. Bilo je to jedno od najlepših iskustava u životu. Svideli su mi se ljudi, način rada. Pošto sam bio jako introvertna osoba pre kampa, rekao sam sebi sada ćeš da se opustiš i pričaš sa ljudima, i uspeo sam. Predavači su bili super, opušteni, zanimljivi. Stekao sam prijatelje. Kada uporedim sebe sada i sebe pre kampa, vidim promene. Dobio sam samopouzdanje, stekao znanje, oslobodio se pred ljudima, promenio mi se način razmišljanja, video sam svoje mogućnosti, svoje kvalitete. Moj cilj je da se poboljša kvalitet vazduha. Voleo bih da krajnja Deklaracija donese promene. Definitivno ću se prijavljivati na još kampova. Preporučio bih i ostalima jer je iskustvo predivno.” – kaže Jovica.

Katarina i Jovica ne žele na ovome da se zaustave. Njih dvoje već planiraju akcije koje će održati u Osečini. Raduju se narednim aktivnostima. Veruju da može doći do promena.

Piše Katarina Pantelić