Život osoba sa invaliditetom u našoj zemlji je veoma težak, verujemo, ne samo u Srbiji. Društvo u kome živimo nije inkluzivno, bez obzira na to što evropski standardi modernog društva inkluziju podrazumevaju. U našoj zemlji, gotovo u svakoj opštini, naći ćemo mnogo institucija koje su neophodne za život, koje nemaju ni prilagođen ulaz za osobe sa invaliditetom, a o uslugama da i ne govorimo. Inkluzivno obrazovanje postoji samo na papiru, a u praksi se srećemo najčešće sa diskrimininacijom učenika koji imaju smetnje, ne samo od strane njihovih vršnjaka i vršnjakinja, već često i nastavnika.

Ipak, značajno je prezentovati primere dobre prakse, jer oni dokazuju da može i da za to nisu potrebna čuda, već samo malo volje, znanja i mnogo predanosti i ljubavi. Postoje opštine koje brinu o svim svojim sugrađanima, kao i udruženja koja pružaju različite vrste usluga i pomoći osobama sa smetnjama, i to rade kvalitetno i dosledno. Jedan takav primer je opština Velika Plana i udruženje „Volja za životom“.

Udruženje osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom “Volja za životom” iz Velike Plane je pružalac usluga iz sistema socijalne zaštite. Imajući u vidu važnost deinstitucionalizacije i razvoja mehanizma podrške za samostalno stanovanje uz asistenciju, uz podršku mnogobrojnih donatora, uspeli su da dobiju sredstva i adaptiraju kuću koja će biti namenjena za uslugu stanovanje uz podršku za osobe sa invaliditetom. Nazvali su je Kuća Sunca.

Sva veća i manja preduzeća u opštini Velika Plana, a i šire, odazvala su se apelu zaposlenih u ovom udruženju i donirala, što u materijalu, što u novčanim sredstvima, svako prema svojim mogućnostima, i tako doprinela brzoj adaptaciji kuće.
Svrha usluge stanovanje uz podršku je obezbeđivanje uslova i podrške da osobe sa invaliditetom žive u prirodnom okruženju, na maksimalnom nivou samostalnosti i integracije, čime se sprečava institucionalni smeštaj lica sa invaliditetom.
Stanovanje uz podršku u zajednici od ključne je važnosti kako bi se poštovala ljudska prava osoba sa invaliditetom i na taj način im se omogućilo puno učešće u društvenom životu.

„Zahvalni smo na svoj podršci koju smo dobili prilikom kupovine i adaptacije ovog objekta. Nije bilo lako, ali s obzirom na cilj, svi smo imali želje i volje da radimo i doprinesemo bržem završetku radova. Zahvaljujemo svim donatorima, ljudima velikog srca i lokalnoj samoupravi što prepoznaju naše potrebe i uvek su tu za nas.“- kaže Dubravka Milošević, dugogodišnja radnica udruženja.

Piše Aleksandra Paunović