Dođite u Planu

Smeštena u Podunavskom okrugu, opština Velika Plana bogata je kulturnim i turističkim atrakcijama. Jedan od „bisera“ jeste manastir Koporin. Svako koga put nanese u našu opštinu vrlo rado poseti ovaj manastir jer osećaj mira i lepota predela oduzimaju dah.

Manastir Koporin podigao je despot Stefan Lazarević kao zahvalnost Bogu što ga je ostavio u životu u bitki kod Angore 1402. godine, kao i povratku njegove sestre Olivere koja je bila „zalog mira“ i predata je turskom sultanu nakon Boja na Kosovu. Nalazi se duboko u šumi, tako da se na samoj kapiji ni ne nazire manastir, već tek kada se malo dublje zađe stazom naziru se njegove konture.

U manastiru Koporin pronađene su mošti srpskog svetitelja despota Stefana, koje se i danas čuvaju u ćivotu u manastirskoj crkvi. Ćivot se otvara 1. avgusta na dan kada se upokojio despot Stefan i dve nedelje posle na dan slave hrama. Tom prilikom je dvorište manastira tesno za sve one vernike koje žele da prisustvuju otvaranju ćivota.

Sudbina manastira je tokom istorije bila tragična, jer je u više navrata bio rušen od strane neprijatelja i opet obnavljan. Danas ga krasi nesvakidašnja lepota, porta puna raznovrskog drveća i cveća, paunova i košnica pčela, makete manastira pored koje se posetioci rado slikaju i izvora sa kako kažu vernici lekovitom vodom. Postoji i verovanje da ova voda pomaže i osobama koje ne mogu da imaju dece. Monahinje svedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su poslali pisma zahvalnosti ili su došli da zahvale, zajedno sa svojim potomcima, koji su rođeni nakon molitvi u ovom manastiru.

Svako ko želi da provede vreme u miru i spokoju rado posećuje kompleks ovog manastira.

Još jedna u nizu turističkih atrakcija u Velikoj Plani jeste i Etno selo Moravski konaci. Nalazi se na par kilometara od centra grada u pravcu Donje Livadice i Žabara. Etno selo kao turistički kompleks prostire se na 5 Ha. Napravljeno je tako da predstavlja staro srpsko selo s kraja 19. veka.

Smeštaj je organizovan u drvenim autentičnim kućama. Na kompleksu se nalazi veliki restoran u etno stilu sa odličnom domaćom kuhinjom i osobljem koje nosi srpsku narodnu nošnju, zatim veštačko jezero ispresecano mostovima koji povezuju sve delove etno sela u jednu celinu, biciklistička i pešačka staza, zatim dečije igralište, bazeni na otvorenom, spa i sauna kao i mini zoo vrt sa više vrsta različitih životinja koje su posebno interesantne najmlađim posetiocima. Na samom kompleksu svim posetiocima i gostima je dostupna i crkva brvnara.

„Posećenost je godinama sve veća i veća, i sve je više zadovoljnih posetilaca koji nam se rado vraćaju“- kažu zaposleni u restoranu etno sela.

Dođite u Planu!

piše Miloš Paunović