Šljiva je simbol Blaca

Šljiva je najpopularnije i najzastupljenije voće u Srbiji. Najbolji džem se kod nas uvek pravio od šljiva, a Srbi ovo voće kombinuju i sa slatkim i sa slanim jelima. Knedle sa šljivama, rolati, štrudle, kolači, pite, ali i razne mesne prerađevine punjene šljivama, deo su naše tradicije. Ovo voće se najviše gaji u Blacu i okolini i mi mu svake godine odajemo počast i tradicionalnom kulturnom manifestacijom u njegovu čast.

Dani šljive u Blacu je turističko-kulturna manifestacija posvećena šljivi. Ova manifestacija traje tri dana i održava se obično poslednjeg vikenda u avgustu. Toplički okrug je poznat po mirisu zrelih šljiva koji struji vazduhom tokom vrelih letnjih dana. Zato ova manifestacija ima za cilj da pokaže lepotu i velelepnost ove voćke koja ukrašava blački kraj.

U centru grada tokom ove manifestacije na ulicama su poređane tezge bogate nakitom, akvarelima, posuđem i najrazličitijim umetninama, proizvodima od šljive koji odišu miomirisima. Dani šljive obično započinju zabavnim programom. Folklorni ansambl izvodi igre u cilju održavanja duha naših predaka. Plesom i narodnom nošnjom ovekovečuju i bude trenutke sazdane u prošlosti. Ispredaju priče o nekom drugom vremenu, u kom su poljoprivreda i stočarstvo bili znatno više cenjeni.

Nakon izvedbi folkloraša, usleđuju koncerti poznatih i cenjenih muzičkih izvođača koji svojom muzikom povezuju srca meštana Blaca, ali i drugih posetioca ove manifestacije. Neki od poznatih muzičkih zvezda koji su nastupali prošlih godina billi su Aca Lukas, Lexington, Ceca Ražnatović, Severina, Riblja Čorba, Bajaga i mnogi drugi.

Šljivijada ima i takmičarski duh. Na kraju manifestacije biraju se najbolji šljivik, najbolja rakija, najlepši štand. Neki će odneti titule najboljeg mladog voćara i stočara. Na ovaj način svako dobija priliku da ispuni svoj pun potencijal i na kraju krajeva dobije priznanje za svoj rad.

piše Jovana Konatarević