Preporod ćićevačkog kulturnog sadržaja za mlade

U poslednjih godinu dana, zbog renoviranja i pandemije Covid19, Narodna biblioteka, pa u okviru nje i ćićevačko pozorište imalo je kratku pauzu u radu. Međutim, krajem prošle godine, pozorište je, slobodno rečeno, doživelo „preporod“. Imamo priliku da gledamo projekcije novih filmova, izložbe, kao i neizostavne predstave.

Pauza je usledila zbog ograničenja rada ustanova i zabrane okupljanja iz svima dobro poznatog razloga – Covid 19. U 2020. godini bilo je znatno teže nego u 2021. godini, ali je za rad pozorišta bilo potrebno da su glumci testirani, vakcinisani, a za nastupe da imaju potvrdu o vakcinaciji. Imali smo mogućnost da nastupamo u inostranstvu u 2021. godini, ali s obzirom na to da tri člana pozorišta nemaju potvrdu o vakcinaciji, nismo mogli da se odazovemo pozivu. – govori direktor Narodne biblioteke Mišel Radovanović o izazovima u godinama pandemije.

Filmova, predstava i izložbi, kao i drugih sadržaja već ima u dovoljnoj količini. Krajem prethodne godine i početkom ove prikazana su 4 igrana i jedan igrano-dokumentarni film. Izvedene su 4 predstave, od kojih dve besplatne za našu publiku. Realizovane su i dve izložbe slika u martu. Posećenost je zadovoljavajuća, za neke programe čak i veoma velika. Obaveštenja o programskim i drugim aktivnostima šalju putem fejsbuka i instagrama, kao i putem sajta: www.bibliotekacicevac.rs . O programima biblioteke i pozorišta građani se informišu i putem TV hronike koja se emituje na regionalnim televizijama.

Svaki programski sadržaj ima svoju publiku, a neki konzumenti posećuju sve programe. Omladina više preferira filmove, deca se okupljaju na spravama za rekreaciju (bilijar i stoni tenis), kao i kroz sekcije (folklor). Stariji vole da čitaju i da gledaju dobre predstave. Najmlađi sa roditeljima dolaze u pozorište za decu i na crtane filmove. Ljubitelji poezije i lokalni pisci okupljaju se na književnim večerima i promocijama novih publikacija. Ljubitelji likovne umetnosti dolaze da vide izložene slike i druga umetnička dela. Koncerti su, takođe, posećeni od strane bivših igrača i ljubitelja tradicije i narodne muzike i igre. – kaže direktor Radovanović.

Sela ili mesne zajednice su nosioci svih aktivnosti u svojim mestima. Narodna biblioteka Ćićevac pomaže u logistici, organizaciji i realizaciji onoliko koliko tamošnji meštani to zahtevaju i žele, a u skladu sa budžetom ove ustanove, koji je mali.

Drago nam je što mladi naše opštine imaju mogućnost da, kao što je imaju mladi iz razvijenijih gradova, gledaju premijere novih filmova, predstava i dr. u renoviranoj sali Narodne biblioteke Ćićevac.

piše Sanja Ivanović

foto Mišel Radovanović