Pažljivkova smotra u Vrnjačkoj Banji

Agencija za bezbednost saobraćaja 2011. godine osmislila je projekat pod nazivom „Pažljivkova smotra“, sa ciljem da decu predškolskog uzrasta kao i đake prvih i drugih razreda osnovnih škola, na zabavan, ali i edukativan način, upozna sa osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju, kako bi rizik od potencijalnih povreda bio smanjen.

Podaci kojima Agencija raspolaže, pokazuju da „Pažljivkova smotra“ daje očekivane rezultate. Metodologija ovog koncepta saobraćajnog obrazovanja najmlađih zasniva se na četiri nivoa: prvi nivo je smotra na nivou predškolske ustanove i osnovne škole, drugi nivo je smotra na nivou lokalne samouprave, treći nivo je smotra na nivou školske uprave ili regiona i četvrti nivo je smotra na republičkom nivou.

Dana 7. aprila 2022. godine u Vrnjačkoj Banji održano je jedno od sedam regionalnih takmičenja. Na ovom takmičenju učestvovali su i predstavnici opštine Lapovo, ekipa prvog razreda koju su činili: Miloš Kumrić, Milenko Simanović, Milica Šišković i Sara Maksimovski i ekipa drugog razreda u sledećem sastavu: Mateja Maksimović, Anastasija Mitrović, Anja Simanović i Mateja Popović.

Mališani su, opremljeni majicama i rančevima sa logoom takmičenja i grbom Opštine, krenuli put Vrnjačke banje, u pratnji svojih roditelja, učitelja i sekretara Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Lapova Marka Rajića. Na put ih je iz Osnovne škole ispratio predsednik Opštine i predsednik Saveta Boban Miličić. Pune entuzijazma i takmičarski nastrojene, mališane nije obeshrabrila činjenica da na nivou opštine Lapovo prethodno nije bilo održano opštinsko takmičenje koje bi im nesumnjivo pružilo više znanja i iskustva u datoj materiji. Vredno su radili i pripremali se, te rezultati, ali ni podrška organizatora takmičenja, nisu izostali.

Ekipa prvog razreda zauzela je treće mesto u konkurenciji vršnjaka iz Novog Pazara, Varvarina i Vrnjačke Banje, dok se ekipa drugog razreda plasirala na republičko takmičenje, kao završnu smotru, na kojoj će učešće uzeti ukupno osam od četrdeset i pet ekipa koje su učestvovale na regionalnoj smotri.

Mališani su se, uzevši svoje nagrade, kući vratili tek kasno u noć, ne skidajući osmehe na lica i željno iščekujući sledeći nivo takmičenja.

piše Janko Stanković

foto Uroš Tomić