Murali u Plani

U našoj zemlji postoji hroničan problem estetike. Mnogi ne znaju da na oblikovanje njihove ličnosti utiče i to u kakvoj zgradi, ulici žive. Svaki prostor utiče na nas.

Pojam mural dugi niz godina u upotrebi je na našim prostorima. Kako ne spada u reči koje se često koriste, često ljudi ne znaju njegovo značenje.

Poznato je da je slikanje po zidovima oduvek bilo veoma aktuelno, što pre svega pokazuju brojne slike koje se nalaze po zidinama crkva i manastira. Poznato je da kako bi se slika održala na zidu, naročito ako je reč o spoljnom zidu na koji utiče i sunce, kiša i silčno potrebno je koristiti adekvatan materijal, kako bi ista bila što trajnija.

Dakle, mural se crta određenim tehnikama, kao što je seko ili fresko koje koriste pigment otopljen u vodi. Boja se može nanositi na suv ili vlažan malter.

Poslednjih godina kako u gradovima tako i u selima širom Srbije širi se „moda“ da se po zidovima slikaju portreti poznatih ličnosti. Anonimni i poznati umetnici na zidove stavljaju kako poznate i aktuelne političare, sportiste ili glumce, tako i znamenite istorijske ličnosti, i mnoge druge „heroje današnjice“.

Ta takozvana moda je trend i u našoj opštini Velika Plana. Četiri murala su ugledala svetlost dana i sva četiri se nalaze u glavnoj ulici koja nosi ime Miloša Velikog.

Tri murala se nalaze na ulazu u grad iz pravca Smedereva, na potpornim zidovima kod podvožnjaka u neposrednoj blizini glavne autobuske stanice. Na desnom zidu se nalaze jedan do drugog portreti dvojice srpskih patrijarha Pavla Stojčevića i Irineja Gavrilovića, visine četiri i širine po dva i po metra.

Oba su delo naše sugrađanke, akademske slikarke Une Nikolić, i njenog kolege iz Šapca Đurađa Stevanovića.

Odmah sa druge strane ulice planjanska likovna umetnica Simović Andrijana naslikala je kompoziciju crvenokose devojke sa Morave, sa rekom i starim mostom koji je pre više od deceniju razmontiran i prodat u staro gvožđe.

Turistička organizacija Velike Plane je finansirala izradu sva tri murala.

Četvrti mural se nalazi nešto dalje, na zgradi u samom centru grada. Nepoznati umetnici su naslikali kompoziciju koja se sastoji iz tri jednaka dela,a obuhvata čitavu širinu spoljašnjeg zida zgrade.

Na prvoj trećini, na podlozi crvene boje naslikan je beli malteški krst, u sredini je srpska trobojka, a na poslednjoj trećini naslikan je portret ratnog komandanta.

Ostaje nam da vidimo da li će u narednom periodu još neki mural ukrasiti našu Veliku Planu.

piše Miloš Paunović