Svetski dan šale

Neki kažu da se Svetski dan šale nekada obeležavao kao Dan svih luda i da su se ljudi tada mnogo smejali, radovali i veselili. Drugi kažu da su ovaj dan ustanovili još stari Rimljani, koji su bili poznati po tome da umeju da organizuju dobru zabavu, a treći da su praznik ustanovili Francuzi u 16. veku, jer se za onog ko je prevaren, tada govorilo da je dobio “aprilsku ribu”.

Holanđani imaju tradiciju nasamarivanja za 1. april, baš kao i mi. Njihovi mediji objavljuju lažne vesti koje imaju cilj da prevare čitaoce, a sve zbog šale i dobre zabave. Englezi ovaj dan zovu Dan glupaka, a Nemci Danom kada se lako rastuže, jer se tada rodio Juda, Hristov izdajnik.

U Srbiji, još od jutra, deca i mladi naročito, smišljaju razne smicalice kojim će svoje vršnjake, roditelje ili nastavnike tog dana nasamariti. U našoj školi npr. ranije su nastavnici često prevareni tako da sednu na sunđer pun vode ili zateknu praznu učionicu, a učenici nisu zbrisali sa časa, već ih čekaju u hodniku iza nekog ugla i vrebaju njihovu reakciju. Naravno, niko se nije ljutio i taj dan bio je rezervisan za dobru zabavu i smeh do suza, a nastavnici su odlagali testove, ispitivanje i slične ozbiljne akcije za neki drugi dan.

Često se u školama u Srbiji ovaj dan proslavlja tako što se organizuju različiti maskenbali i skečevi, opet na radost najčešće najmlađih. U vrtićima je skoro obavezno obeležavanje Svetskog dana šale, a najmlađi često učestvuju u recitalima i komičnim priredbama.

Sve u svemu, nevažno je da li ga slavite ili ne. Obradujte nekoga onim čuvenim “aprililili” i ni slučajno se ne ljutite ako vas neko nasamari, jer je to sve zbog toga da bismo se više smejali i radovali svakodnevici.