Školski festival nauke MEŠ Goša vas zove


Doživi nauku kroz fiziku, hemiju i mehaniku!


Školski projekat “MEŠ Goša” u Smederevskoj Palanci osnovan je na inicijativu profesora i učenika. Na vrlo zanimljiv i pristupačan način predstavljena je promocija nauke kroz eksperimente, koje su obavljali profesori i učenici drugih škola, naučnih fakulteta i instituta.

Sam cilj projekta bio je da se približi nauka na kreativan način. Inicijatori su bile dve profesorke iz škole, Sanja Rajić – profesorka matematike i Aleksandra Ivanović profesorka fizike i hemije. Kasnije im se priključio i ostatak tima. Na ideju su došle 2010. godine kada su profesor Žarko Mijailović, profesor na matematičkom fakultetu u Beogradu i Aleksandra Dercun, nekadašnja direktorka Centra za promociju nauke, predložili da ostvare takav projekat u njihovoj školi.

Došli su do fantastičnih rezultata – posećenost na godišnjem nivou je dve do tri hiljade učenika. Takođe su ostvarili prvobitni cilj – podstakli su decu da prihvate nauku, i pridruže se mnogim sekcijama. Mnogi su tim radom stigli i do takmičenja.

“U radu sa učenicima sam shvatila da postoji veliki problem sa razumevanjem prirodnih nauka, da bi im olakšala razumevanje i shvatanje i omogućila približnost fizici i hemiji došla sam na ideju da se organizuje festival nauke, kako bih im predočila što više eksperimenata i naučnih objašnjenja. Sa idejom su se složili i đaci, koji su vrlo rado prihvatili da učestvuju i realizuju. Rezultati koje smo postigli do sada su povećan broj učenika koji upisuju tehničke i prirodne nauke, zainteresovanost učenika naše škole za formiranje novih sekcija u školi, kao što su robotika, programiranje… Takođe, učestvovanje učenika na raznim takmičenjim pri čemu su postigli zapažene rezultate”, rekla je profesorka Aleksandra Ivanović za naš portal.


Poruka mladima od kolektiva profesora je da se bave naukom i da dođu na festival koji se ove godine održava u aprilu, upoznaju se sa naukom, da razbiju sve predrasude i shvate da je nauka sve što nas okružuje.

piše Nikolina Stanković