Ekološka opština Ražanj

Lepota i čistoća gradova su od izuzetne važnosti. Oduvek je privlačio pažnju način na koji se meštani brinu o mestu u kom žive. Nažalost, mnogi ne bi mogli da se pohvale svojim angažovanjem za očuvanje životne sredine u kojoj žive. 


Smatra se da je od velike koristi ukazati na to da se što više koriste torbe ili bio-kese, kao i da se otpad ne baca u reke, pored njih i uopšte bilo gde van mesta koji je predviđen za smeće. 


Žitelji opštine Ražanj uveliko se ističu svojom ekološkom disciplinom. Ražanj ide ka tome da postane prva takozvana zelena opština u Srbiji. Ne samo Ražanj, gledajući okolna mesta može se videti odgovornost i poštovanje prema prirodi svog rodnog kraja u našoj opštini. Tačno se jasno može odrediti granica gde prestaje teritorija naše opštine, a počinje neka susedna, po količini smeća na ulici. U Ražnju je smeće van kontejnera svedeno na minimum ili ga uopšte nema.


U sred epidemije opština ima “kovid kante” za bacanje zaštitnih rukavica i maski. Takođe, odavno svako domaćinstvo ima po kantu za organski otpad. Taj otpad se prerađuje i kasnije od toga dobija besplatno đubrivo za uzgajanje kultura.

Odmah po ulasku u opštinu Ražanj može se uočiti sređenost javnih površina. Bez papirića, lišća i bez kesa koje vire iz kontejnera. Značajno zapažanje je da se brine i o inventaru – na klupama se stavljaju folije koje se montiraju prilikom padavina.

Mnogi izgube svest o pravilima ponašanja mesta u kom se nađu ili pak u kom žive, zato opština Ražanj ima komunalnu policiju koja vrlo rado podseti i opomene, ali i napiše kaznu u krajnjem slučaju. 
Inicijativa za ekološku opštinu pokrenuta je davne 2006, a žitelji opštine Ražanj i njeno rukovodstvo dokazali su da se može kolektivno uticati na poboljšanje kvaliteta života. Presednik ističe da bi najsrećniji bio, kada krene na neki put, da usput uživa u pogledu na zelene šume i čiste livade, na kojima sem domaćih životinja koje su izvedene na pašu nema gomile đubreta.


Nadamo se da će uskoro svaki grad u Srbiji početi da praktikuje ovaj način rada, jer se pokazao kao izuzetno koristan i dobar.

piše Anđela Milojković

foto Miroljub Kostić