Ne brojim godine, ne brojim hromozome

U našoj zemlji osobe sa Daunovim sindromom obično žive u svojim porodicama, dok u zemljama zapadne Evrope oni žive i samostalno ili polusamostalno i druže se. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen 2006. godine, a 21. mart je simbolično izabran za dan obeležavanja jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri hromozoma umesto dva na dvadeset i prvom hromozomskom paru.

Ovaj dan kao i svake godine obeležava Udruženje osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ kako bi probudili svest i razumevanje, i dali međunarodnu podršku kako bi se poboljšao položaj ljudi sa Daunovim sindromom, a samim tim i kvalitet njihovog života.

  • Želimo da damo podršku njihovom integrisanju u širu društvenu zajednicu, da im osiguramo mesto u vrtićima, školama, na poslovima… – kaže Ana Kostadinović, stručni radnik udruženja.

Ona još dodaje da ono što možemo tog dana uraditi kako bi pružili podršku i ljubav osobama sa Daunovim sindromom jeste da obujemo dve različite šarene čarape.

Članovi Udruženja osoba sa CDP “Volja za životom” su ovaj dan obeležili simbolično u centru Velike Plane uz slogan “Ne brojim godine, ne brojim hromozome!” družeći se sa građanima i deleći simbolične poruke, bombone i šarene balone. Svojim prisustvom na gradskom trgu želeli su da podignu vidljivost osoba sa Daunovim sindromom i podignu svest građana Velike Plane.

piše Miloš Paunović