Lepa reč i gvozdena vrata otvara

Poezija je jedna od najlepših grana umetnosti. Igre rečima postanu jako poznate i autentične godinama. Pesnici poput Desanke Maksimović, Alekse Šantića , Ljubivoja Ršumovića, Branka Radičevića, Đure Jakšića itd. ostavili su nezaboravne tragove u našoj književnosti i podigli je na viši nivo.

Danas se njihova imena izgovaraju uz veliku čast, zahvalnost i divljenje.

Svetski dan poezije obeležava se 21. marta i traje od 1999. godine i priznat je od strane UNESCO-a. Svrha obeležavanja jeste u tome da se podsetimo pravih vrednosti koje posedujemo i da damo podstrek mlađim generacijama koje gaje ljubav prema poeziji i pisanju.

U Osnovnoj školi “Ivan Vušović” u Ražnju svake godine obeležavaju ovaj dan. Ove godine obeležen je tako što su đaci sa svojim nastavnicima organizovali recitovanje najlepših pesama naših pesnika u holu škole.

“Ako malo bolje sagledamo sadašnjost, primetićemo da smo knjige, u poslednje vreme, zapostavili. Njihovo mesto sve više zauzimaju nove tehnologije, uspesi kojima težimo, vreme koje je na izmaku. Jurimo nekud, nečemu, ne shvatajući da se sva blaga i sve blagodeti ovog sveta kriju u njima – u knjigama koje govore i govoreći leče. Kako ne bismo zaboravili značaj knjigâ, njihovu vrednost i moć, 28. februara smo glasno čitali – toliko glasno da smo otvorili srce naše škole. Naime, obeležavajući Nacionalni dan knjige, učestvovali smo u petoj po redu akciji „Čitajmo glasnoˮ koju organizuje Društvo školskih bibliotekara Srbije. Učenici naše škole, zajedno sa svojom nastavnicima i učiteljima, čitali su omiljene pesme, odlomke iz knjiga i govorili o istima. Akciju smo sproveli, kako u samoj školi, tako i izvan nje. Naime, grupa učenika je glasno čitala i u centru Ražnja, želeći, na taj način, da ukaže našim sugrađanima na značaj knjiga i čitanja.” – kažu iz OŠ “Ivan Vušović” u Ražnju.

Glasno čitali ili recitovali, svejedno je, važno je da negujemo pisanu reč i naš lepi jezik, jer je bogatstvo jednog naroda ne u materijalnom blagu koje poseduje, već u duhovnim vrednostima koje nasleđuje.

Srećan vam Svetski dan poezije!

piše Anđela Milojković

foto http://skolarazanj.edu.rs/