Kulturno umetničko društvo „Spasovdanski vez“ iz Drenovca osnovano je 19. marta 2013.god. Od osnivanja do danas KUD „Spasovdanski vez“, beleži uspone na polju scenskog prezentovanja narodne igre, pesme i muzike.

Kulturno umetničko društvo „Spasovdanski vez“ može da se pohvali brojnim nastupima i učestvovanjima na raznim folklornim manifestacijama, smotrama i saborima folklora, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Posebno možemo izdvojiti nastup u Sloveniji gde su predstavljali Opštinu Paraćin na susretima pobratimskih opština, zatim učestvovanje na tradicionalnom saboru folklora u Kotor Varoši u Republici Srpskoj i učestvovanje na Međunarodnom festivalu folklora “Dani Debarce 2014”, na Ohridu.

Vratili su se na velika vrata posle kovida sa krilaticom: ,,Alo, kultura, bre!’’ Priča je dublja, vrlo smela, nosi ozbiljnu poruku, težinu I ozbiljan je iskorak u životu и radu jednog seoskog ansambla.

,,Danas se govori o kojekakvim rijaliti programima, instant TikTok popularnosti, svedoci smo ogromnog prisustva mržnje и internet nasilja. Dozvolili smo da budemo potpuno podeljeni, po svakom osnovu. Odrekli smo se korena, porodice, pravih vrednosti, lepih manira, poštovanja. Taj društveni trenutaк je uzeo maha. Oseћa se svuda. Mi kao društvo moramo dati sve od sebe da se izvučemo.’’ – kaže predsednik KUD-a Aleksandar Mihajlović.

Veliki iskorak koji je ,,Spasovdanski vez“ napravio je realizacija predstave i pomak ka amaterskom pozorištu.

Premijera predstave ,,Srpski đeneral se nikada ne predaje“ održala se decembra prošle godine u Domu kulture u Drenovcu, a ovog meseca i u paraćinskom pozorištu.

Predstava „Srpski đeneral se nikada ne predaje“ prati život, ratovanje i smrt jedinog srpskog generala poginulog u Prvom svetskom ratu, rođenog Drenovčanina, Ilije Gojkovića. Gojković se od ostalih vojskovođa izdvajao i po tome što je jedini unapređen u čin generala bez završene vojne škole. Njegov život okončan je u blizini Sicilije; nakon što je odbio da se preda neprijatelju, izgovorio je legendarnu rečenicu po kojoj ova predstava i nosi naziv, a zatim biva usmrćen paljbom iz nemačke podmornice.

,,Predstavu smo spremali 2 meseca. Bilo je dosta posla, počevši od pisanja teksta pa do pravljenja scenografije i smišljanja kako bi sve to trebalo da izgleda na sceni.U predstavi su učestvovali Spasovdanci svih starosnih doba. Reakcije publike su bile pozitivne. Predstava ih je pogodila i dosta njih je plakalo. Mi smo zadovoljni kako je sve ispalo, bilo je veoma lepo raditi na nečemu ovako velikom I značajnom. Jako nam znači podrška publike. Sledeće izvođenje planiramo da bude u Kruševcu. ‘’ – Mladen Krkić, jedan od glumaca u predstavi ispričao je nešto više o tome.

Rođeni u mesecu martu 2013, Spasovdanci nastavljaju da koračaju stazom kulture već 9 godina. Kada ste se Vi poslednji put našli oči u oči sa kulturom?

piše Nevena Miletić