Dan opštine Lapovo


„Mi
Aleksandar I
po milosti Božjoj i volji narodnoj
Kralj Srbije
na predlog Našeg Ministra unutrašnjih dela, a na osnovu čl. 6. Zakona o mestima od 16. juna 1866. god. rešili smo i rešavamo: da se selo Lapovo u srezu lepeničkom, okrugu kragujevačkom, po izjavljenoj želji njegovih stanovnika, proglasi za varošicu.

  1. marta ove proste 1896. godine, u Nišu.

Sto dvadeset šest godina nakon proglašenja Lapova varošicom, a posle dve godine pauze uzrokovane pandemijom, opština Lapovo nastavila je tradiciju svečanog obeležavanja ovog bitnog datuma. Svečana sednica Skupštine opštine Lapovo održana je u velikoj sali Kulturno-turističkog centra „Stefan Nemanja“.

Sam ulaz ustanove i bina na kojoj je svečanost održana bili su bogato dekorisani balonima u bojama srpske zastave, dok su goste na ulazu dočekivali najpre najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva „Lapovo“, sa, kako stari srpski običaji nalažu, pogačom i solju u rukama, a zatim i predsednik opštine Lapovo Boban Miličić, predsednica Skupštine opštine Lapovo Mirela Radenković i pomoćnik predsednika Milan Krstić.
Nakon što su zvanice pristigle, svečana sednica otpočela je himnom „Bože pravde“ u izvođenju muzičkog sastava „Odigitrija“. Program je vodila Danijela Vulićević, direktorka biblioteke „Slovo“. Nakon najave, gostima se najpre obratila predsednica Skupštine Opštine Mirela Radenković, poželevši im srdačnu dobrodošlicu. „Sa željom da budete zdravi, uspešni, a i zadovoljni Lapovom, čestitam vam praznik i otvaram Svečanu sednicu Skupštine opštine Lapovo“, poručila je.

Usledio je video prilog o dostignućima, ali i planovima rukovodstva opštine Lapovo, male zaista samo po svojoj površini, ali velike po idejama i borbenom duhu svojih građana i čelnika. Prisutni su imali prilike da se kroz video prilog upoznaju sa velikim infrastrukturnim ulaganjima i ulaganjima u privredu u u Radnoj zoni 2 u proteklom periodu, ulaganjima u elektrodistributivnu mrežu, planskim dokumentima za razvoj putne infrastrukture, u potpunosti rekonstruisanom OŠ „Svetozar Marković“, saradnjom koju Opština ima sa institucijama koje brinu o najstarijim sugrađanima i deci sa smetnjama u razvoju, zatim sa razvijenošću brojnih sportskih grana pod okriljem Sportskog saveza opštine Lapovo, začetkom razvoja etno i seoskog turizma u Lapovu, uspešnom saradnjom koju Opština ima sa brojnim ministarstvima, kao i drugim značajnim koracima i velikim dostignućima Opštine u proteklom periodu.


Prisutnima se zatim obratio predsednik Opštine: „Dragi prijatelji… Pre 126 godina po milosti Božijoj i volji narodnoj krenuli smo da gradimo pristojnu, modernu i savremenu zajednicu. Lapovo, na koje ćemo biti ponosni, i u koje će naša deca, imati budućnost kakvu zaslužuju. Zajedno smo sanjali i verovali u naprednu i uspešnu varoš, dostojnu svakog ugleda i poštovanja. Korak po korak, veliki snovi postali su velika dela, a budućnost koju smo nekada sanjali polako postaje sadašnjost koju ponosno živimo. Ponosni smo što nijedan naš ostvareni san nije slučajnost ili sreća, već uvek posledica zajedničkog truda, rada, borbe, međusobnog poštovanja i vere.“, deo je govora predsednika Opštine. Nakon što je izrazio je čast i zadovoljstvo što je Opština ovim povodom ugostila predstavnike ministarstava, javnih preduzeća, kompanija, preduzeća i institucija, predstavnike drugih privrednih subjekata, pojedince sa kojima je imala uspešnu saradnju, predstavnike sveštenstva, vojske, prijateljskih opština, udruženja, svoje odbornike, većnike, i ostale, predsednik Opštine je svoje obraćanje završio sledećim rečima: „Dok nad Srbijom lete orlovi, jedina granica su naši snovi! Budite zdravi i uvek radi da živite u Lapovu ili da ga sa radošću posetite. Veliko vam hvala dobri ljudi, za nesebečnu podršku u vremenu teških iskušenja!“
Prisutni su imali prilike da još jednom uživaju u divnim glasovima devojaka iz muzičkog sastava „Odigitrija“, koje su otpevale numeru „Čije je ono devojče“, kao i u izvedbi mlade, ali izuzetno talentovane i višestruko nagrađivane pijanistkinje Anđele Mujković. Zaslužnim pojednicima, preduzećima i institucijama, nagrade su uručili predsednik Opštine i predsednica Skupštine Opštine. Brojna dostignuća, uspešne saradnje i velike zasluge stoje iza svake od njih.
Za kraj svečanosti nastupila je najmlađa generacija KUD „Lapovo“ koja je svojom umešnošću i talentom izazvala osmehe i oduševljenje prisutnih, čiji su dlanovi zvučno pratili ritam koraka naših malih umetnika. Aplauz je dugo nakon toga odjekivao salom. Po okončanju Svečane sednice, vidno oduševljeni gosti naše Opštine uputili su se na Svečani ručak, upriličen u trpezariji OŠ „Svetozar Marković“, gde su uz muziku i smeh razmenili utiske, obnovili svoja poznanstva i stekli neka nova.
Takođe, opština Lapovo, Kulturno-turistički centar „Stefan Nemanja“ i opštinska biblioteka „Slovo“ su pod sloganom „Zagrli Lapovo“ obeležili čitavu nedelju, od 11. do 18. marta 2022. godine. U okviru ove nedelje organizovani su: likovni konkurs za učenike Osnovne i Srednje škole, na temu „Lapovo na dlanu“, likovna radionica za decu predškolskog uzrasta na temu „Zagrli Lapovo“, predavanje „Srpski viteški kod“ u okviru ciklusa programa „Razgovori pod zapisom“, izložba crteža, opštinska smotra recitatora pod sloganom „Pesniče naroda mog“ u onlajn formatu, kao i dodela nagrada povodom organizovanog konkursa na temu „Lapovo na dlanu“.

piše Janko Stanković

foto Uroš Tomić