Družionica “Delimo prijateljstvo“

Poklade su stari slovenski praznik, čiji su koreni zapravo paganski, ali se danas vezuju i za početak Velikog posta uoči Uskrsa. Poslednja nedelja pred Veliki post naziva se i Bela nedelja, a poslednji dan ove nedelje „Bele poklade“. Poklade su dan za praštanje i veselje, koji obeležava bogata trpeza pred sam početak posta. Ova nedelja je u narodu, pre svega u ruralnim sredinama, i danas zadržala svoje paganske korene, te je poznata po tome što maskirana dečica u povorkama obilaze susedne kuće, gde od domaćina dobijaju darove.

U Kulturno – turističkom centru „Stefan Nemanja“ u Lapovu, 6. marta, „Bele poklade“ obeležene su Družionicom „Delimo prijateljstvo“, čiju su sadržinu činile pesma, igra, splet narodnih igara i žurka za najmlađe. Sala KTC-a bila je puna posetilaca svih starosnih dobi.

Program je otpočeo pozdravnim govorom v.d. direktora KTC-a i voditelja programa Aleksandra Đorđevića, koji je prisutnima poručio da „Vreme na pravo prijateljstvo ne utiče. Kada se pravi prijatelji sretnu nakon nekoliko godina, oni se osećaju kao da su se juče sreli. I mi smo se sreli sa Belim pokladama i taj susret nas je obradovao, te smo rešili da vam darujemo radost, osmehe, inspiraciju i pošaljemo poruku da “prijateljstva treba deliti”.

Nakon toga usledio je nastup Kulturno – umetničkog društva „Lapovo“, gde su se i najmlađi članovi ovog društva, sa tridesetogodišnjom tradicijom, prvi put oprobali na sceni. Posetioci su imali prilike da se sa običajima vezanim za „Bele poklade“ i načinom njihovog obeležavanja, upoznaju kroz dokumentarni film amaterskog pozorišno – filmskog ateljea „Studio D“, u režiji Dejana Ivanovića. Usledio je nastup muzičkog sastava „Odigitrija“, čije su članice izvele stare narodne pesme „Marijo ćero, mori“ i „Čije je ono devojče“. Kao i tokom svakog nastupa, svojom predivnom izvedbom zasenile su prisutne. Ništa manji utisak na prisutne nije ostavio ni Mihajlo Petrović, talentovani mladi harmonikaš. Nakon još jednog nastupa KUD-a, maskirani mališani imali su prilike da na sceni ponosno pokažu svoje maske, gotovo mala umetnička dela, zajedno sa pravim, velikim maskotama. Lokalni umetnik i vajar, Života Denić, odeven u kostim gusara, takođe se pridružio dečici. Organizaciji Družionice doprinos su dali i mesni odbor udruženja „Kolo srpskih sestara“ Saša Milosavljević.

Program je okončan pozdravnim govorom voditelja programa, čemu je prethodila dodela diploma, zahvlanica i knjiga učesnicima Družionice i nosiocima najlepših maski.

piše Janko Stanković