KUD Aleksinac – naša misija je da pomažemo mladim ljudima kroz igru i ples

Kulturno-umetničko društvo Aleksinac osnovano je 2012. godine kao sledbenik Kulturno-umetničkog društva „Fahop“, radničkog društva, koje je nastalo u sklopu preduzeća koje se bavilo proizvodnjom cevi, a koje je nastalo1997. godine. U okviru poslovne politike imalo je ideju da oživi kulturu i sport među mlađom i starijom populacijom u opštini. KUD Aleksinac se za ovih deset godina rada u novom režimu trudi da nastavi tradiciju svog prethodnika.

“Imamo respektabilan broj članova koji se iz godine u godinu menjaju, Kulturno-umetničko društvo je kao živo biće, nekada ih može biti 80, nekad 200, a u prethodne dve godine zbog epidemije broj je, nažalost, znatno manji”, kaže Novica Prvulović, koordinator Kulturno-umetničkog društva.

Sekcije koje imaju su pionirska, omladinska i seniorska, tj. prvi ansambl. Članovi iz omladinske sekcije kroz godine se stapaju u prvi ansambl jer za godinu-dve više nisu omladinci već postaju seniori. U sklopu društva postoji i muzička sekcija, koja je dugo vremena bila aktivna, ali zbog pandemije više nije. Iz hora Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu angažuju se omladinci koji vole da pevaju i žele da se pridruže muzičkoj grupi Kulturno-umetničkog društva.

Svake godine prave jednu pozorišnu predstavu u koprodukciji sa domom učenika „Mladost“, gde kroz jedan program socijalizacije učestvuju na takmičarskom delu „Dominijade“.

Probe su u pandemijskim uslovima 2 puta nedeljno, utorkom i četvrtkom, a u “normalnim” uslovima 3 puta nedeljno: utorak, četvrtak i petak. Za probe koriste prostorije Doma kulture u Aleksincu, njihovu malu i veliku salu. Osim prostora za probe, na korišćenje dobijaju i njihovu garderobu, gde čuvaju imovinu: narodne nošnje dobrog kvaliteta i duge tradicije, instrumente, obuću, ali i sve ostalo što je potrebno za rad.

“Na repertoaru imamo 18 koreografija, ali se sada ne igraju sve. Imamo i bezbroj drugih sadržaja koji upotpunjavaju celovečernji program”, ističe Novica.

Gradsko Kulturno-umetničko društvo finansira se delom iz budžeta opštine Aleksinac, po projektu koji raspisuje Skupština opštine Aleksinac, a jednim delom iz sopstvenih sredstava, kao što su članarine i prodati koncerti.

Za više od dvadeset godina rada u dva režima mogu da se pohvale velikim brojem nagrada na republičkom nivou. Neke od nagrada su: drugo mesto na republičkom takmčenju, prvo mesto na takmičenju radničkih Kulturno-umetničkih društava koje se održavalo u Beogradu, prvo mesto na takmičenju izvornih instrumenata, drugo mesto na republičkom takmičenju pozorišta u koprodukciji sa gradskim amaterskim pozorištem „Teatar 91“ sa predstavom „Simfonija u b-molu“.

Nakon NATO bombardovanja 1999. godine, grad Aleksinac pobratimio se sa nekim gradovima u Grčkoj, pa je društvo aktivno učestvovalo u pobratimljenju sa gradovima Eani i Lavrio, kao i sa gradom Hisar u Bugarskoj, gde su svake godine putovali i održavali koncerte. Takođe, putovali su i u različite države i gradove, poput Poljske, Slovenije, Crne Gore i Republike Srpske.

“Sve manifestacije u opštini Aleksinac, nezavisno od njihovog nivoa i kvaliteta dobijaju našu pomoć, pojavimo se tamo, jer je to naša misija”, posebno ističe Novica. Tu smo svi amateri, od najmlađeg igrača do članova uprave, zaista se trudimo da pre svega održimo društvo u smislu repertoara i brojnosti, a kvalitet će, uz pomoć rada, uvek naći svoje mesto.

piše Đorđe Petrović