Pogledajte i pročitajte, pa se zamislite

Kišni i tmurni dani najbolje su vreme za gledanje i čitanje filmskih, odnosno književnih klasika. Mi smo odabrali klasike koje će se sigurno dopasti mladima, ako ih već nisu čitali ili gledali. Ukoliko smatrate za sebe da ste obrazovana mlada osoba, koja drži do svoje opšte informisanosti, ovo je obavezna “literatura”.

Nedelja veče pravo je vreme za:

“Vođa” – Radoje Domanović, pripovetka

Zašto razmišljati, kada je to naporno i ume od toga da boli glava? Ukoliko niste pročitali pripovetku “Vođa” Radoja Domanovića, sad je pravo vreme. Pročitaćete kako narod slepo prati vođu, ne razmišljajući gde će i kako stići. Pripovetka nije prestala da bude aktuelna ceo vek nakon svog nastanka.

Film Don’t Look Up – Adama Mekkeja

Film Don’t Look Up koji je izašao krajem 2021. godine a u kom glavne uloge igraju Dženifer Lorens, Leonardo Dikaprio, Meril Strip, Džona Hil, Timoti Šalame, Kejt Blanšet i Tajler Peri dobio je 4 nominacije na listi za Oskara. U pitanju je sjajan film baziran na, kako afiša kaže, događajima koji se vrlo verovatno mogu desiti. Iako deluje kao naučno-fantastični, nije, vrlo je ironičan i kritički nastrojen prema globalnom svetskom poretku.

Film “Igre gladi” – Garija Rosa

Igre gladi  američki je distopijski akcioni naučnofantastični film iz 2012. godine, snimljen po istoimenom romanu Suzan Kolins. Prvi je film u istoimenom serijalu, a producenti su bili Nina Džejkobson i Džon Kilik, dok su scenario napisali Ros, Kolinsova i Bili Rej. Radnja filma smeštena je u distopijsku postapokaliptičnu budućnost, gde su stanovnici države Panam uzrasta između 12 i 18 godina, „tributi”, primorani da učestvuju u Igrama gladi – borbi na život i smrt koja ima samo jednog pobednika.

Pročitajte pripovetku i odgledajte ova dva filma, pa malo razmislite.

Odluka je samo vaša.

Photo by Mason Kimbarovsky on Unsplash