Snimatelj jednog od najvecih nemackih filmova, Podmornice iz 1981. godine, konacno se izborio za veci deo ogromne zarade ostvafenja. Prema nagodbi sa dve prdukcijske kuce, sada 87-godi·njio Jost Vakano ce na ime prikazivanja podmornice decenijama posle premijere dobiti pola miliona evra i udeo od buducih TV i b ioskopskih projekcija. (dpa - standardna prava upotrebe) Foto: Frank Rumpenhorst/dpa

Snimatelj epske Podmornice konačno do pravednog dela zarade

Snimatelj Podmornice (Das Boot), jednog od najvećih nemačkih filmova, konačno je, posle godina raznih suđenja, dobio novac koji smatra da je zaslužio. Pritom, do isplate pola miliona evra nije došao presudom, nego nagodbom.

Jost Vakano (Vacano) sada ima 87 godina. Podmornicu je snimio u produkciji tadašnje zapadne Nemačke pre 41 godine, a poslednjih 14 se bori za “fer udeo” u dobiti od prikazivanja.

Konačno, Bavaria Film će mu isplatiti oko 270.000 evra prihoda od emitovanja do 31. decembra prošle godine, a dobio je i udeo u budućim prihodima, saopštila je minhenska filmska kuća u utorak.

Isplatu od 192.000 evra dobio je i od EuroVideo Medien za prikazivanje Podmornice do kraja 2018. i isteka licence koju je ta firma imala.

“Podmornica” je napeta priča o posadi nemačke podmornice u bitki za Atlantik u Drugom svetskom ratu. Film je osvojio brojne nagrade i bio je nominovan za Oskara u šest kategorija.

Posle decenija kultnog statusa, “Podmornica” spada među svetski najpoznatije i najuspešnije filmove iz nemačke produkcije.

Vakano je kao glavni snimatelj dobio platu od oko 100.000 evra u današnjem novcu. Vrata da traži više otvorila su mu se 2002.

Tada je, naime, u zakon o autorskim pravima ubačena klauzula o pravičnosti, odnosno mogućnost dodatne isplate pri očiglednoj nesrazmeri između ugovorene naknade i prihoda ostvarenja.

Vakano, koji je bio glavni snimatelj i “Totalnog opoziva” sa Arnoldom Švarcenegerom (Schwarzenegger) i Robokopa (Robocop), potom se godinama povlačio po suđenjima sa zahtevom da dobije deo ogromne zarade “Podmornice” iz bioskopa i od televizije.

Snimatelj pritom naglašava da se nije borio samo za novac, nego i za “profesionalne interese” snimatelja, odnosno doslednu primenu zakona o autorskim pravima.

izvor