Violinistkinja Nevena Paunić – slušajte muziku

Violinistkinja Nevena Paunić rođena je 2001. godine u Berlinu. Niže muzičko obrazovanje završila je u Muzičkoj školi “Božidar Trudić” 2015. u Smederevskoj Palanci u klasi Ivane Davinić. Pohađala je Srednju muzičku školu “Dr Miloje Milojević” u klasi Ljiljane Ranković, a potom upisala Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu 2019. godine. Trenutno je student treće godine osnovnih akademskih studija, na studijskom programu izvođačkih umetnosti – violina, u klasi Gordane Matijević Nedeljković.

Učestvovala je na brojnim muzičkim takmičenjima, među kojima su najvažnija:

Međunarodni muzički festival u Aranđelovcu, gde je osvojila prvu nagradu;

Međunarodno muzičko takmičenje u Sremskoj Mitrovici, druga nagrada;

Međunarodno takmičenje Art of string, treća nagrada…

Sa simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti koncentrirala je u sali Slovenske filharmonije u Ljubljani, Teatro Zancanaro u Saćilu u Italiji, kao i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

“Kada sam bila jako mala, u kući sam imala zidni sat u obliku violine, koji mi se veoma dopao, što sam rekla mojim roditeljima. Upoznali su me malo sa klasičnom muzikom kako bih imala svest o tome kako violina u takvoj muzici zvuči, gde je to bio trenutak moje strasti prema klasičnoj muzici. Klasična muzika se sluša i danas, ali je pitanje ko je danas razume. Danas imamo društvene mreže, i sve nam je na istim i dostupno, tako da se uvek možemo odlučiti da se potrudimo da razumemo klasičnu muziku, jer pozitivno utiče na naše moždane funkcije, na ljudsko ponašanje… ali treba biti žanrovski raznovrstan” – kaže ova mlada i uspešna violinistkinja.
Klasična muzika se sluša i te kako u svetu, dok je kod nas malo drugačija situacija i naročito mladi nisu mnogo za nju zainteresovani, a kada bi joj samo pružili šansu i pokušali da je razumeju, to bi se sigurno promenilo. Nevena se nada da će, nakon završetka studija, oformiti svoj kamerni sastav i koncertirati.

Za koncert održan u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci početkom februara kaže da je pokazao da su ljudi željni takvih dešavanja i da je bila oduševljena reakcijom i brojnošću palanačke publike.


Nevena ima kratku, ali efektnu poruku mladima – Slušajte muziku!

piše Saška Žikić