Gde se gaji grožđe, tu se pije vino

Povodom praznika Svetog Trifuna, dana 14. februara, Kulturno-turistički centar „Stefan Nemanja“ Lapovo je imao čast i zadovoljstvo da organizuje 16. po redu manifestaciju „Dani vina“, pod sloganom „Gde se gaji grožđe, tu se pije vino“. Tradicionalno, učesnici takmičarskog dela manifestacije bili su lokalni ljubitelji i uzgajivači voća, koji su se nadmetali u tome čije će vino i rakija odneti pobedu po proceni stručnog žirija.

U takmičenju učešće je uzelo 43 takmičara sa 107 uzoraka, (51 uzorak uzorak vina i 56 uzoraka rakije)., Osmišljavanje scenografije za manifestaciju, u saradnji sa Kulturnim centrom, pomogle su članice lokalnog udruženja žena „Moravske šarenice“ i članovi udruženja voćara i vinogradara “Crveni breg”.

Manifestaciju je otvorio v.d. direktora Kulturnog centra, Aleksandar Đorđević, pozdravnom rečenicom “Ne putujemo da bismo pobegli od života, nego da život ne pobegne od nas”, nakon čega je prisutne poveo u putovanje koje se odvijalo etapno, kroz četiri stanice.

Na polaznoj stanici “Tradicija, vera i vrednosti” prisutni su imali priliku da pogledaju dvanaestominutni dokumentarac o Svetom Trifunu, tradiciji i običajima vinogradara na dan praznika i ovogodišnjem kolačaru, gospodinu Ivanu Spasojeviću, u režiji amaterskog pozorišno-filmskog ateljea “Studio D”. Nakon toga, usledilo je rezanje slavskog kolača. Sa ove stanice gosti su ispraćeni tradicionalnom zdravicom lokalnog umetnika i pisca, Jovice Nikolića.

Sledeća stanica nosila je naziv “Pesma i muzika”. Članice muzičkog sastava „Odigitrija“ izvedbom pesme „Ovo je Srbija“ , svojim izuzetnim talentom zaplenile su prostoriju svečane sale Kulturnog centra. Osmeh na licu i toplinu u očima prisutnih, nakon toga, zadržala je gospođa Snežana Tošić, koja je prisutne darivala stihovima svojih pesama o vinu. Maestralni Mihajlo Petrović je uz zvuke harmonike ispratio goste do sledeće stanice, pod nazivom “Pobednik”. Tok manifestacije obrt je doživeo humorističnim nastupom glumca Dejana Ivanovića, koji je ulogom pijanca, prisutne doveo do jedva iščekivanog dela manifestacije u kom je bio ocenjivan kvalitet domaćeg vina i rakija lapovačkih domaćina.

Članice Kulturno umetničkog društva „Lapovo“ su imale čast da dodele bronzane plakete za osvojena treća mesta. Gospodin Dejan Zdravković, nosilac titule vinskog viteza, dodeljivao je srebrne plakete za osvojena druga mesta, a gospodin Ivan Spasojević dodeljivao je zlatne plakete za osvojena prva mesta. Ocenom stručnog žirija proglašeno je 20 pobednika.

Apsolutni pobednik u kategoriji vina, bilo je crveno vino Uroša Dilića, dok je u kategoriji rakija, prvo mesto osvojila voćna rakija Zorana Solunca.

Prisutni su čestitali pobednicima i nastavili svoje putovanje do zadnje stanice pod nazivom “Vino i rakija”, nakon koje je vodič putovanja čestitao pobednicima i svim učesnicima poželeo srećnu i rodnu 2022. godinu.

Ljubitelji vina i rakije imali su priliku da isprobaju uzorke svojih konkurenata i posluže se sa obilno pripremljene trpeze. Izvanredno koncipirana manifestacija izazvala je neskriveno oduševljenje svih prisutnih.

Na samom kraju manifestacije, vodič putovanja izneo je da se u 2022. godini planira predavanje enologa, koji će zainteresovanim voćarima, vinarima i vinogradarima preneti iskustva kako da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda. Takođe, posebnu zahvalnost izrazio je porodici Spasojević, udruženju žena “Moravske šarenice”, likovnom klubu “Svetlost”, članicama muzičkog sastava “Odigitrija”, amaterskom pozorišnom – filmskom ateljeu “Studio D”, Snežani Tošić, Mihajlu Petroviću, članicama Kulturno umetničkog društva „Lapovo“, Dejanu Zdravkoviću, udruženju voćara i vinogradara “Crveni breg” i fotografu Urošu Tomiću.

Već 16. godinu za redom, manifestacija “Dani vina” pokazala je da su Lapovci umešni domaćini širokog srca koji neguju tradicionalne vrednosti. Nit prijateljstva koja ih godinama vezuje i sada je ostala netaknuta uprkos dodeljenim odlikovanjima. Ljubav, srdačnost i solidarnost, kao prave hrišćanske vrline, protkale su i ovu manifestaciju, posvećenu prazniku Svetog Trifuna.

foto Uroš Tomić

piše Janko Stanković