11. februar – Međunarodni dan žena i devojaka u nauci – intervju sa Tijanom Šušteršić

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci obeležava se od 2015. godine na globalnom nivou i za cilj ima da podstakne i motiviše žene i mlade devojčice da se bave naukom, kao i da razbije dugo očuvanu stigmu da je to sfera „samo za dečake“. Dobro smo upoznati sa činjenicom da je Balkan još uvek poprilično patrijarhalno uređen, što znači da, nažalost, nećete baš mnogo retko čuti od nekih osoba da je ženama jedino mesto u kući, uz rernu i sudoperu… Iako to nekim ženama i devojkama jeste poziv i cilj ka kome teže (što je takođe u redu jer svako ima pravo na izbor!), postoji ogroman broj žena koje svoj potencijal žele da iskoriste na drugačiji način, žene koje žele da doprinesu čovečanstvu na drugačiji način, devojčice koje sanjaju da postanu naučnice. Naš zadatak, zadatak našeg društva, jeste da im to omogućimo i damo im podršku.

Jedna takva mlada žena jeste Tijana Šušteršić, student doktorskih studija na Fakultetu Inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, jedna od dobitnica nacionalne stipendije za „Žene u nauci“- koji se realizuje u okviru svetski poznatog programa Loreal UNESKO ((L’Oréal – UNESCO For Women in Science). Tijana je pristala da uradimo ovaj intervju, jer kako kaže: „Bila bi mi čast da podržim i osnažim tinejdžerke da krenu da se bave istraživanjem i naukom.“.

  1. Da li je postojao neki uzor koji je uticao na Vašu odluku da se bavite naukom?
  • Bila je to poslednja godina osnovne škole (8. razred) kada sam se prijavila za pohađanje Letnje naučne škole u Istraživačkoj stanici Petnica . Tada sam se prvi put susrela sa naukom, što je uticalo na moju želju za istraživanjem. Nakon ove letnje škole nastavila sam da pohađam seminare psihologije kao polaznik, ali i kao mlađi saradnik što je produbilo moju strast za radom u oblasti nauke. Kasnije sam na fakultetu promenila oblast istraživanja u smeru tehničkih nauka, ali je moja strast ka nauci i istraživanjima ostala i sigurna sam da da ću i dalje nastaviti da doprinosim razvoju naučne oblasti kojom se bavim.
  1. Na kojem projektu radite trenutno i na koji način smatrate da ćete njime napraviti neku pozitivnu promenu?
  • U svojim istraživanjima bavim se metodama mašinskog učenja, automatizacijom procesa analize biomedicinskih signala, pre svega medicinskih slika, sa ciljem skraćenja vremena za dijagnostikovanje, uz, naravno, očuvanje visoke tačnosti. Osim toga, radim i na implementaciji algoritama veštačke inteligencije u cilju razvoja epidemiološkog modela širenja bolesti COVID-19 na nivou populacije, kao i na razvoju personalizovanog modela kliničke slike kod pojedinca zaraženog ovom bolešću. Značaj se ogleda u direktnom skraćenju vremena dijagnostifikovanja bolesti i analizi velikih količina podataka, s obzirom da je proces učenja koji koristi veštačku inteliganciju automatizovan, te se hiljade ili milioni slučajeva analiziraju brže i efikasnije, što ljudi – eksperti u oblasti, ne mogu manualno da izvrše u kratkom vremenskom roku. Naravno, ne može se zameniti lekar, ali je cilj da se napravi sistem koji će brzo i efikasno da pomogne u donošenju konačne odluke.
  1. Po Vašem mišljenju, koje promene su potrebne u naučnoj sferi da bi bila primamljivija ženama i mogućim budućim naučnicama?
  • Moje lično mišljenje je da treba da se počne od malih nogu, čak i od predškolskog uzrasta, da nauku učinimo i predstavimo zanimljivom devojčicama. Automobili ne bi trebalo tradicionalno da budu „rezervisani“ za dečake, a lutke za devojčice, već umesto toga igračke mogu biti obogaćene malim naučnim kompletima ili zagonetkama kako bi se razvilo kritičko razmišljanje i proces dedukcije. Tada treba nastaviti sa radom na njihovim interesovanjima tokom formalnog obrazovanja. Iako primećujem da se sve više žena bavi oblastima koje su tradicionalno „rezervisane” za dečake, želela bih da ohrabrim mlade devojke da rade i da se bave onim što vole i žele! Sama sam primer da recimo mašinsko inženjerstvo, koje sam završila na osnovnim i master studijama, nije samo za dečake, već da i devojke mogu da budu podjednako uspešne, ako ne i bolje u ovim oblastima.
  1. Ako biste mogli da date savet mlađoj verziji sebe i svim ostalim mladim devojčicama, šta bi to bilo?
  • Biće vremena kada će stvari postati teške, kada će se činiti da tvoj rad nije primećen i da svi osim tebe napreduju. Ne odustaj, doći će tvoje vreme da zablistaš! Ti ne stagniraš, pripremaš se za svoj trenutak da, kada on dođe, zasijaš. Uči svaki dan i usavršavaj se. I ne zaboravi da se usput uživaš!

Kao što je Tijana rekla, nauka nije samo za dečake, nisi manje vredan naučnik ako si žena, čak i ako ume da bude teško, ne odustaj! Zato svakoj devojčici koja ovo čita, želim da znaš da si vredna svega, ako voliš nešto, go for it, girl! Zato što si podjednako jaka, inteligentna i sposobna, kao i svaki naučnik suprotnog pola!

Zato što verujemo u tebe!

*Još jednom velika zahvalnica Tijani koja je prihvatila intervju i tako poslala jednu divnu poruku svim mladim devojkama i ženama*

Anđa Stanojković