Zlatni dečko ili …

,,Zlatni dečko” priča je od Denisu Markoviću, mladom i talentovanom fudbaleru, koji zbog svog talenta postaje meta raznih interesa. U filmu možemo videti tamne strane sporta o kojima se ne priča dovoljno. U filmu pratimo kako mladu osobu zaslepljuje novac, zabava i sve čari lakog života, koje mu je fudbal omogućio.

Reditelj i scenarista filma Ognjen Janković objasnio je zašto je izabrao baš fudbal kao temu filma:

“Ova tema je primenljiva u svakom segmentu društva i u bilo kojoj profesiji koja uključuje talenat. U fudbalu je to najočiglednije jer se tu vrte najveće pare i to je ono što ljudi najviše prate. Zbog toga smo se i odlučili da naš glavni junak bude fudbaler ” – kaže reditelj Janković.

U Paraćinskom pozorištu poslednje nedelje u januaru prikazivao se ovaj film i veliku pažnju izazvao među mladom publikom. Sve nas koji smo ga pogledali naterao je da razmislimo malo dublje o toj temi.

Najbolje je pitati nekoga mladog, ko se bavi ovim sportom da odgovori na ta pitanje, pa sam ja odabrala Vericu Dimić, učenicu Ekonomsko-trgovinske škole u Paraćinu, koja od svoje devete godine trenira fudbal, a sada igra za ŽFK Radnički iz Niša.

“Nije glavni junak filma slaba ličnost, samo ga je sve to ponelo. Droga, alkohol, devojke, sve je to primamljivo na prvi pogled. Za mene je karijera bitnija od toga, treba znati čemu se daje prioritet. Njemu su provod, a meni uspeh i napredak. Film mi je ukazao i na drugu stranu fudbala, drugu stranu medalje. To sam već i znala, ali ne baš na koji način i kako to funkcioniše. Ja sam fudbal počela da treniram iz ljubavi prema njemu. Novac je prolazan. Smatram da je bitan, ali ne bih nikada radila nešto samo zbog njega, ako nema ljubavi.” – kaže naša sagovornica, mlada fudbalerka.

Oprečna su mišljenja o ovom filmu. Dok se jednima sviđa i misle da mogu da izvuku neku pouku iz njega, drugi smatraju da je film suviše surovo prikazao dešavanja u fudbalu. Mnogi gledaoci se pitaju kako neko mlad može da zna kome da pokloni svoje poverenje i kako roditelji mogu da znaju da budućnost svog deteta ,,stavljaju u prave ruke”.

Poslednjih godinu dana bili smo svedoci koliko su kriminalne grupe ,,pustile svoje pipke” u sve sfere društvenog života. Koliki je njihov uticaj i umešanost u sport, estradu, politiku… Mesecima smo čitali o navijačkim grupama u kojima je smešteno leglo kriminala.

Strastveni i pravi zaljubljenici u fudbal i sportski duh verovatno su doživeli veliko razočarenje kada su shvatili da su ponekad poslužili samo kao paravan.

“Ja, kao neko mlad i ko poznaje ljude koji ulaze u svet profesionalnog sporta, nadam se da ću imati više sreće od Denisa i imati prave ljude oko sebe, koji će da me vode kroz karijeru.” – zaključuje naša sagovornica.

piše Nevena Miletić