Odigitrija

Kulturno-umetnički portret opštine Lapovo nedavno je obogatio i muzički sastav „Odigitrija”. Članovi ovog muzičkog sastava su Kristina Popadić (vokal), Aleksandra Miletić (vokal), Nina Marjanović (vokal), Katarina Popadić (vokal), Nenad Milenović (vokal, gitara), Željko Živković (vokal, gusle), naši talentovani, mladi, ali i iskusni sugrađani, koji se kao skup pojaca bave negovanjem duhovne, etno i tradicionalne muzike.

Tokom sticanja prvog muzičkog iskustva za crkvenim i manastirskim pevnicama, prvo i najveće interesovanje u njima je probudila duhovna muzika, ali se učešćem u brojnim manifestacijama duhovnog i kulturno-tradicionalnog karaktera kao i sarađivanjem sa raznim muzičkim pedagozima i izvođačima njihovo interesovanje vremenom proširilo i na predstavljanje i širenje srpskog kulturnog nasleđa.

Odigitrija

„Odigitrija“ u svom radu akcenat stavlja na duhovnu muziku, pre svega odgovaranje na svetim liturgijama u brojnim crkvama i manastirima, kao i pojanje na krštenjima i venčanjima. Pored izvođenja duhovne muzike, sastav izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama, nastoji da srpsku kulturu što verodostojnije predstavi.

NJihovo višegodišnje iskustvo u različitim muzičkim grupa rezultiralo je i učešćem u izvođenju pesama ,,Raduj se Paraskevo”, koja je posvećena je Prepodobnomučenici Paraskevi, a snimljena u produkciji televizije Hram i ,,Radost je voleti”, koja je snimljena je u okviru duhovno-misionarske i prosvetiteljske akcije ,,Zavoli voli obnovimo sebe – Glas Srbije” u saradnji sa poznatim licima naše muzičke scene.

Odnedavno muzički sastav „Odigitrija“ ostvaruje saradnju i sa Centrom za negovanje tradicionalne kulture ,,Abrašević”, u saradnji sa kojim uskoro prirpema i nov projekat. Pod okriljem Centra, u avgustu je, pred mnogobrojnom publikom održan koncert u Kragujevcu. Sviranjem tarabuke i pevanjem, Marko Milosavljević je pomogao izvođenje koncerta i time ga upotpunio.

piše Milica Stanković

foto Aleksandra Miletić