Treningom do uspeha sa Jovanom Bartošić Atanasković

Kadetska reprezentacija Srbije u rukometu ostvarila je plasman u A diviziju. Kao asistent trenera, u stručnom štabu našla se Jovana Bartošić Atanasković iz Ćićevca. Iskoristili smo priliku da popričamo sa Jovanom o ovom izuzetnom uspehu, ali i o njenom motivisanju da bude deo reprezentacije, o ljubavi ka rukometu, treninzima, sportu i zdravom životu.


Jovana je u Ćićevcu otvorila svoju školu rukometa za devojčice s ciljem da od njih napravi reprezentativke koje će našu zemlju predstavljati u najboljem mogućem svetlu. ŽRK Atom takmiči se u 2 kategorije – Ž-12 i Ž-14, to su lige mlađih kategorija i vrši upis novih članova. Treninzi su utorkom i četvrtkom u 18h i nedeljom u 12h u Sportskoj hali u Ćićevcu.


Nakon plasmana reprezentacije, pitali smo Jovanu da nam kaže nešto o svojoj karijeri, predrasudama koje žene često dobijaju na osnovu toga što se bave sportom, reprezentaciji itd.


“Trenirala sam mnogo sportova pre rukometa. Jednostavno sam otišla na jedan trening rukometa i to je bilo to – ljubav na prvi pogled. Tada sam imala 10 godina. Možda je malo i genetika uticala, jer su mi roditelji takođe trenirali rukomet. Bilo je predrasuda, pogotovo zbog rukometa, jer kažu da se grubo igra i da nije za devojčice. Moj je odgovor uvek bio da je za devojčice, ali za posebne i hrabre devojčice. I dalje igram rukomet i igraću sve dok moje telo to dozvoli. Igram za Napredak iz Kruševca, trenutno smo Prva liga zapad, ali imamo cilj da uđemo u viši rang takmičenja, u Super B ligu, i za sada nam ide po planu. Igrala sam u mnogo klubova u Srbiji i inostranstvu, ali za reprezentaciju je čast igrati i to se ne može uporediti sa klubom. Igrati za svoju državu je nešto posebno i san svakog sportiste.” – ističe naša bivša reprezentativka.


“Biti asistent trenera i deo stručnog štaba ovakve generacije devojaka koje treniramo i koja je svetla budućnost rukometa je nešto prelepo. Meni je zadovoljstvo što imam divne ljude oko sebe gde mogu kao trener napredovati i učiti. Drugačije je biti igrač i biti trener. Iskreno, lakše je biti igrač. Trenerski posao je dosta stresniji i odgovorniji.” – iskrena je Jovana.

Devojkama iz rukometne reprezentacije Srbije želimo samo pobede u novoj diviziji, a Jovani Bartošić Atanasković mnogo profesionalnog uspeha sa reprezentacijom i sa svojim Atomčicama.

Foto: Rukometni savez Srbije

Sanja Ivanović