Feminizam i zašto mi je bitan

Feminizam je verovanje u socijalnu, ekonomsku i političku jednakost polova. Iako potiče sa zapada, manifestuje se širom sveta i predstavljaju ga različite institucije posvećene aktivnostima u ime ženskih prava i interesa. (izvor: https://www.britannica.com/topic/feminism )

Feminizam mi je postao zanimljiv na sredini srednje škole kad sam posle stečenog znanja iz sociologije počela malo više da analiziram društvo. Odmah sam primetila da su žene i muškarci samo u teoriji jednaki.

Na Balkanu su još uvek žene samo za kuhinju i kuću, a ne za neke velike stvari. Dečacima se još uvek priča da ,,plaču kao devojčice“. Najiskrenije se nadam da će to uskoro prestati jer nam nije potrebna još jedna generacija devojčica čiji se potencijal sputava ili je ,,glupo žensko“, ali nam takođe nije potrebna još jedna generacija dečaka i muškaraca koji se boje da iskažu svoje emocije i da plaču jer su oni ,,jaki muškarci“.

Ne želim više da gledam devojke kako se boje da učine nešto ili da slušam kako se za neku devojku u muškom društvu priča da je ,,glupo žensko“. Ne želim da mi se budući momak ne poverava o svom mentalnom stanju ili da ga je sramota da plače jer je učen da to nije da muškarce.

Ako se dečacima priča da su jaki, zašto se isto to ne priča devojčicama? Valjda zato što im se priča samo da su lepe, a dečacima da su snažni. Sasvim je okej da se devojčice u nedostatku igračaka igraju motorima i automobilima, ali nije okej da se dečaci u istoj situaciji igraju lutkama. Nisam roditelj, ali meni tu nešto smrdi.

To što se bavim feminizmom ne znači da mrzim muškarce. Ako bih mrzela muškarce, to bi značilo da mrzim svog oca, najbolje drugove, profesore… Samo se bavim feminizmom, ne mrzim muškarce. Možda postoje takvi slučajevi, ali ja ne spadam u njih. Volim muškarce.

Kako bih mogla da mrzim osobu koja je uvek bila tu za mene, koja je uvek imala strpljenja, koja me je savetovala i učila da hodam, jedem, perem zube? Kako bih mogla da mrzim osobe koje su uvek tu za mene u 2 ujutru kad se plašim da prođem kroz dnevnu sobu? Kako bih mogla da mrzim sve divne profesore koji su me nečemu naučili? Prosto, to ne mogu.

Ne mogu više da čitam o tome kako je feminizam loš i kako feministkinje nikad neće naći partnera, kako se šminkam samo da bih privukla pažnju nekog muškarca. Feminizam nije loš, a nije ni toliko loše biti sam. Šminkam se zbog sebe, ne da bih stavila masku na svoje, nego da bih se ja malo bolje osećala, ali i da bih se osećala da mogu apsolutno sve.

Jako je bitno da shvatimo da je feminizam super stvar i da je za svakoga! Za devojčice, devojke, žene, ali i za dečake, momke i muškarce, pripadnike LGBTQIA+, pripadnike nacionalnih manjina… Bitno je boriti se za svoja prava i nadam se da će to mlađe generacije shvatiti i iskoristiti na pravi način.

(ovo je bio odlomak iz dnevnika koji se nakon razmišljanja pretvorio u tekst)

Emilija Novaković

Vizual: Red Maroon Feminism Big Sister Minimal Bold Sweatshirt

Link do vizuala: https://www.canva.com/templates/EAEbhLL_zco-red-maroon-feminism-big-sister-minimal-bold-sweatshirt/