Kakvi su vam utisci o nastavi za vreme korone?

Zoom časovi, onlajn kontrolni, tehnički problemi, manjak kontakta sa prijateljima iz škole, nesporazumi, frustracije… To bi bile samo neke od pojava koje mi đaci vezujemo za prethodnu i ovu školsku godinu. Utisci su podeljeni, nekima je učenje i adekvatno praćenje nastave postalo nemoguće usled pandemije, kod drugih je situacija bila sasvim suprotna i sada imaju bolje rezultate nego ranije.

Unija srednjoškolaca Srbije, organizacija koju čine i vode srednjoškolci, uvidevši važnost ove teme, sprovela je istraživanje o mišljenju učenika o onlajn nastavi. Unija godinama unazad radi na davanju značaja problemima srednjoškolaca i na brojnim projektima kao što je Srednjoškolci za srednjoškolce, kako bi se njihov položaj poboljšao. Okuplja 196 škola članica iz 76 gradova širom Srbije, tako da je ovo istraživanje pokrilo perspektive učenika iz različitih sredina. Sprovedeno je nakon prošle školske godine, tokom leta i u njemu je učestvovalo 1167 srednjoškolaca. Oni su dobili priliku da podele svoja iskustva i iskažu poteškoće sa kojima su se susreli, kao i potencijalna rešenja za koja smatraju da bi im olakšala praćenje nastave u trenutnim okolnostima. Istraživanje je još značajno jer je za sada jedino koje pokriva perspektive učenika iz različitih delova zemlje i koje se odnosi na celu prošlu školsku godinu.

Ukratko, rezultati su pokazali da su na skali od 1 do 5, učenici zadovoljstvo obrazovnim programom tokom prethodne školske godine ocenili sa 2,8. Dalje, da nešto manje od polovine (48,3%) učenika iz manjinskih grupa ne poseduje opremu za učešće u onlajn nastavi, dok 21,9% ispitanika opremu deli sa ukućanima.

Kao promene koje učenici smatraju potrebnim da bi se bolje osećali izdvajaju se predlozi da umesto 4 ocene, samo 3 budu obavezne na polugodištu i da se časovi trajno skrate na 35 minuta. Ova dva rešenja podržalo je redom 26,8% i 22,6% ispitanika.

Kao što vidimo iz ovih rezultata, većina učenika nije zadovoljna načinom na koji se obrazovni sistem prilagodio uslovima pandemije. Zbog opreme potrebne za praćenje časova, obrazovanje je postalo manje dostupno, a time položaj marginalizovanih grupa još ugroženiji. Čak i oni koji imaju svu potrebnu opremu, svedoče o lošijem kvalitetu obrazovanja usled tehničkih problema i manjka interakcije u nastavi na daljinu. Kao tema veoma značajna za mlade ali i sve građane, smatram da zaslužuje više pažnje.

Kako bi javnost bila bolje upoznata sa rezultatima ovog istraživanja, detaljnije informacije biće predstavljene 17. novembra (sreda), na međunarodni dan srednjoškolaca. Svi koji su zainteresovani i u mogućnosti da dođu, pozvani su da tog dana prisustvuju konferenciji u Beogradu u prostoru „Miljenko Dereta“, na adresi Dobričina 55 u 12h. Zbog epidemioloških mera, za prisustvovanje ovom događaju neophodno je prijaviti se najkasnije do utorka 16. 11, putem sledećeg linka https://forms.gle/WBvkZqcyaQBZo7xD8 .

Ukoliko niste u mogućnosti da dođete, dodatne informacije o istraživanju ćete moći pronaći i na sajtu Unije srednjoškolaca Srbije www.srednjoskolci.org.rs .

Vidimo se na konferenciji!

Jelena Velisavljević