Sutra je novi dan, možda jutro promeni sve

Kako nastaviti dalje? Kako sad uživati u životu i kako biti opet ona ista osoba? Kako da živim sa činjenicom da mi se nešto strašno desilo, da sam prećutala roditeljima da sam napadnuta, da se moj drug bori sa strašnim mislima potpuno sam, da mi je baka bolesna, da mi brat prolazi kroz težak raskid i da je bio emotivno povređen? Nije lako, zar ne?

Skidam kapu svakome ko je prošao kroz neki težak i izazovni period ili ko se izborio sa svojim osećanjima i uspeo da pobedi sebe. Mnogi u tome nisu uspeli. Neki su odustali, dok se neki i dalje trude i rade na sebi. Ali, to je okej, zaista, i ne mislim to kao floskulu.

Svakome se desi da se probudi tužan ili da jednostavno bude neraspoložen danima, pa i nedeljama. Neko je u mogućnosti da obrazloži razlog svojih osećanja, da kaže šta nije u redu, dok, s druge strane, postoje i oni koji ne znaju, samo ne znaju. Ne mogu da objasne zašto se osećaju kako se osećaju, već im ta osećanja jednostavno naviru.

Ni jedan problem nije važniji i veći, ni jedno osećanje nije manje validno, ni jedna suza nije besmislena.

Okidač problema može da predstavlja nešto traumatično, napad, svađa, smrt, bolest, nesreća, ali isto tako može biti i ono što se ne vidi golim okom, nešto što niko osim osobe koja pati ne zna.

Ako niste u mogućnosti ili ne znate pravi način da pomognete nekome ko se ne oseća najbolje, to je u redu, ali nemojte praviti dodatan problem i vršiti dodatan pritisak na njih. Takođe, nemojte ih samo pustiti, jer osobe koje imaju probleme ili koje pate već se uveliko osećaju napušteno, iznutra. Uvažite njihove probleme, budite tu za njih, budite njihovo sigurno mesto i osoba od poverenja. Verujte mi da, koliko god oni negiraju svoje emocije, većina samo želi da se otvori nekome i kaže šta ga muči, ali ne ume da potraži pomoć ili smatra da predstavlja teret svojim prijateljima ili porodici.

Svakog dana pitajte drage osobe kako se osećaju danas. Možda će vas odgovor nekad zaplašiti ili zabrinuti, i taj proces može trajati jako dugo, ali budite uvereni da je sutra novi dan i da već sutra sve može da se promeni i svi možemo biti ponovo okej. Nemojte učiti da živite s nekim osećajem ili problemom, već proučavajte i ispitujte sebe šta vam je to potrebno da pomognete sebi ili pak nekom drugom.

Jovana Janev

Foto: Pinterest