Aktivnost i produktivnost u doba korone

Situacija sa koronom i novi način života traju već skoro dve godine. Nažalost, izgleda kao da sve to postaje normala, što je i razumno posle dugog perioda vođenja života pod novim pravilima i uslovima. Najveći problem se javlja kod mladih koji se još uvek jako teško bore sa svim uslovima koje korona donosi. Svi svoj normalan život zamišljaju i žele drugačije od onog kako ga trenutno žive.


Mladi tu najviše stradaju, i mogu slobodno reći menjaju svoj život skoro iz korena. Pored gubitka mogućnosti da škole i fakultete posećuju u normalnim uslovima i redovno uživo prate nastavu i druže se sa svojim prijateljima i kolegama, svaka mlada osoba individualno doživljama određene promene sa kojima pokušava da se izbori. Navikli su svi na bezbrižne izlaske, slavlja, odlaženja u bioskop i provođenje slobodnog vremena u induvidualnim aktivnostima i druženjima sa drugarima.

Promena i ostajanje kog kuće većinu vremena mladima stvara lenjost i dosadu misleći da nemaju šta da rade kod kuće i svoje vreme provode gledajući serije, filmove i prateći nastavu. Tu se javlja problem sa aktivnošću mladih i zdravim načinom života. Mnogi zaboravljaju da je najbitnije ostati koliko mentalno, toliko i fizički zdrav u ovim uslovima života. Samim tim i ono malo fizičke aktivnosti koju su imali, bilo to nastava fizičkog vaspitanja u školi ili samo pešačenje do škole, nestaje iz dnevne rutine.

Međutim, postoji način kako ostati fizički aktivan i produktivan i kod kuće uz povremeni rad treninga koji sada na internet platformama postoje u velikom broju, gde bi svako mogao da pronadje ono što voli. Za jedan trening kod kuce vam je potrebna samo dobra volja i želja za aktivnošću. Dodatna oprema nije toliko potrebna, u zavisnosti od intenziteta treninga koji želite. Dovoljno je da se samo malo pokrenemo bez prevelikog opterećenja i održimo rad svog tela zdravim. Trenutno se najviže problema javlja sa krivom kičmom, a svako kod kuće može poraditi na tome i sprečiti veće probleme.


Pored fizičke aktivnosti, bitna je i produktivnost mladih. Ono što se uglavnom dešava je da kada se probudimo ostajemo veliku količinu vremena u krevetu, listajući društvene mreže, a onda posle doručka nastavljamo da radimo istu stvar. I tako provodimo dane bez obaveza. Kako bismo održali sebe i izborili se sa mogućim problemima koje zatvorenost izaziva, treba znati kako se ispunjava vreme nekim navikama koje volimo, ili uvođenjem novih. Svako od nas je različit i ne mogu vam konretno reći šta bi trebalo raditi, zato je najbolje slušati sebe i svoje želje i udovoljiti sebi. Samim tim radimo na sebi i unapređujemo svoju produktivnost. Ako
mene pitate, ja posvećujem sebi vreme tako što čitam knjige koje me zanimaju, redovno vežbam i održavam svoju kondiciju i volontiram na mreži kako bih proširila svoje znanje i vidike u raznim oblastima.


U svakom slučaju, internet je velika mreža gde će svako naći ponešto za sebe. Istražite i otkrijte šta je ono što vam ispunjava dan i čini vas srećnim i počnite da se bavite time. Verujte mi, osećaćete se zadovoljno i ispunjeno. I naravno, podelite to sa svojim prijateljima i proširite im svest o važnosti vođenja produktivnog i zdravog života jer bitno je da mi mladi jedni drugima pomognemo u tome.

Milica Mladenović