Svako ima svoje vreme

Nisam mlada da budem ozbiljno zaljubljena, devojke mojih godina imaju decu i uveliko stvaraju porodicu. Nije kasno da počneš da učiš kako se svira gitara, neko nauči sa 50 godina. Nije rano da razmišljam o fakultetu i planiram svoju budućnost, neki ljudi su znali čime će se baviti kada su bili u osnovnoj ili srednjoj školi. Nije prerano da se osamostališ i odvojiš od porodice, neko je morao da se odseli još ranije.

Imamo jednu Anu, i jednu Mariju, obe su osamnaestogodišnjakinje. Ana, nakon što završi gimnaziju, planira da upiše filozofiju, dok je Marija fokusirana na srećnu vezu sa svojim dečkom i planiraju zajednički život posle njene završene ekonomske škole.

Srednja škola se završila pre dva meseca, Ana pakuje svoje stvari i priprema se za selidbu u veći grad, gde će studirati filozofiju od oktobra. Za to vreme, Marija se oseća nikad srećnije nakon saznanja da će postati mama jedne male devojčice, a njen dečko priprema veridbu. 

Došao je april, Ana sprema ispite za majski rok i razmišlja o svojoj želji da postane profesor filozofije kada diplomira. Veruje u svoje ambicije i svi oko nje je podržavaju u njenim željama zato što znaju da je to ono što bi nju učinilo srećnom. Maja, sa druge strane, ima malo slađe muke na pameti. Njena ćerka Teodora uskoro puni mesec dana i mora da je odvede kod svoje mame da je pričuva ovog popodneva, a ona i njen muž uživaju u svojoj, brakom krunisanom, ljubavi. 

Pet godina nakon toga imamo Anu, koja je diplomirala filozofiju i sada je asistent na fakultetu. U međuvremenu upoznala je Davida i po prvi put u životu je u ozbiljnijoj emotivnoj vezi. Ostvarila je svoje dosadašnje želje, ali ne staje na tome, polako dobija nove prioritete u životu i laganim koracima grabi ka svom cilju. Marija vodi Teodoru u vrtić, a onda odlazi na svoj novi posao knjigovođe u jednoj omanjoj firmi. Njen muž i ona uskoro slave 5 godina braka i to ih jako raduje.

Niko od nas nije poranio ili zakasnio, nikome nije ,,otkucao sat” i ne trči pred rudu. Svako ima svoje vreme. Zato, ne brini, uvek je pravo vreme.

Jovana Janev